Niektóre rzeźnie znacznie podwyższyły ceny żywca, inne obniżyły. Analitycy twierdzą jednak, że słabszy popyt i zwiększony ubój mleka przyczynią się do obniżenia cen surowej wołowiny. Ile obecnie zakłady mięsne płacą za byki, krowy i jałówki?
Średnio w Polsce w tym tygodniu za byka klasy R otrzymamy około 19,60 zł/kg. Za żywą wagę byka płacą ok.11 zł/kg, a za krowy – 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,10 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 9–15.10.2023 r. za bydło rzeźne krajowi dostawcy uzyskiwali średnio 10,01 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 2% więcej niż miesiąc wcześniej. Ceny żywca wołowego są o 8% niższe w porównaniu do roku poprzedniego: dla byków w wieku od 12 do 24 miesięcy w okresie od 9 do 18 października 2023 r. średnia cena wyniosła 10,90 zł/kg, a dla krów wynosi to 8,24 zł/kg. zł/kg, jałówki natomiast 10,79 zł/kg.