Badania z Uniwersytetu Stanowego Iowa wykazały, że mleko od bydła zakażonego wirusem ptasiej grypy A(H5N1) stało się przyczyną śmiertelnych przypadków wśród kotów domowych w Teksasie.
W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez Kolegium Medycyny Weterynaryjnej i Laboratorium Diagnostyki Weterynaryjnej Uniwersytetu Stanowego lowa ujawniono, że przyczyną śmierci domowych kotów w Teksasie była wysoce zjadliwa grypa ptaków typu A(H5N1). Badanie, opublikowane przez Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) 29 kwietnia, wykazało, że koty spożywały mleko od krów z zarażonych stad, które charakteryzowało się niezwykłą, kremowo-żółtą konsystencją zbliżoną do siary.
21 marca tego roku Laboratorium Diagnostyki Weterynaryjnej otrzymało próbki mleka, surowicy i tkanek od bydła oraz od dwóch padłych kotów z farmy mlecznej w Teksasie. Wyniki testów przesiewowych PCR potwierdziły obecność wirusa grypy A (IAV), który został scharakteryzowany jako wirus HPAI H5N1 przez Krajowe Laboratorium Służb Weterynaryjnych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.
Krowy na farmie po raz pierwszy wykazały objawy kliniczne choroby 16 marca, koty zachorowały dzień później, a masowy zgon kotów nastąpił w dniach 19-20 marca. Przyjęte do laboratorium zwłoki kotów wykazały mikroskopijne zmiany chorobowe wskazujące na ciężką ogólnoustrojową infekcję wirusową.
Odkrycia z lowa sugerują międzygatunkowe przeniesienie wirusa ptasiej grypy ze ssaków na inne ssaki, co rodzi nowe obawy dotyczące możliwości jego rozprzestrzeniania się w populacjach ssaków. Uniwersytet wykazał, że bydło mleczne jest podatne na zakażenie wirusem grypy ptaków, który może przenikać do mleka, w związku z czym potencjalnie przenosi infekcję na inne ssaki poprzez mleko niepasteryzowane.
Zobacz także: Pasteryzowane mleko bezpieczne pomimo obecności wirusa ptasiej grypy, zapewnia FDA