Nowe badania przeprowadzone w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych wykazały znaczący wzrost oporności na antybiotyki wśród bakterii Salmonella izolowanych z próbek krów mlecznych w ciągu ostatnich 15 lat. Analiza ponad 5100 bakterii Salmonella, przeprowadzona przez naukowców z Centrum Diagnostyki Zdrowia Zwierząt Uniwersytetu Cornell, ujawniła rosnącą oporność szczególnie na ampicylinę, florfenikol i ceftiofur.
Badanie, które objęło okres od 2007 do 2021 roku, wykazało szczególnie niepokojący wzrost liczby dwóch serotypów Salmonella – Dublin i Montevideo. Salmonella Dublin jest znana z oporności na wiele antybiotyków, co czyni ją szczególnie trudnym wyzwaniem zarówno dla zdrowia zwierząt, jak i ludzi. Kevin Cummings, profesor w Szkole Zdrowia Publicznego i Ekologii i jeden z głównych autorów badań, podkreślił, że „Salmonella Dublin rzeczywiście pojawiła się w Nowym Jorku w ciągu ostatniej dekady i prawie zawsze jest wielolekooporna”.
Trend wzrostu oporności na antybiotyki jest szczególnie niepokojący, ponieważ zarażone krowy mogą stać się długoterminowymi nosicielami Salmonella, wydalając bakterie przez całe życie. To z kolei stwarza ryzyko zarażenia ludzi, którzy mogą założyć, że infekcja pochodzi właśnie od bydła.
Wyniki tych badań stanowią ważne przesłanie dla hodowców bydła mlecznego, wskazując na potrzebę wprowadzenia bardziej rygorystycznych środków kontroli i prewencji w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się opornych szczepów bakterii. Znajomość problemu i odpowiednie działania mogą pomóc w zabezpieczeniu zarówno zdrowia zwierząt, jak i ludzi przed skutkami zarażeń antybiotykoopornymi szczepami bakterii.
Ta sytuacja podkreśla również znaczenie odpowiedzialnego stosowania antybiotyków w hodowli bydła, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju oporności na antybiotyki i utrzymania skuteczności tych kluczowych środków w walce z chorobami zarówno u zwierząt, jak i u ludzi.