Partnerzy portalu:

RynkiRynek mlekaAnaliza rynku produktów mleczarskich: Trendy i prognozy według Foodcom

Analiza rynku produktów mleczarskich: Trendy i prognozy według Foodcom

Opublikowane:

Firma Foodcom przeprowadziła szczegółową analizę rynku głównych produktów mleczarskich, takich jak odtłuszczone mleko w proszku, ser gouda i masło, ujawniając istotne zmiany cenowe i tendencje rynkowe.

Odtłuszczone mleko w proszku – niestabilność i wzrost cen

Rok na rynku odtłuszczonego mleka w proszku rozpoczął się od niestabilności cenowej. Mimo spadku cen gazu i presji cenowej, koszty suszenia pozostały wysokie. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) zaczęły spadać z wejściem na rynek tańszego mleka, jednak w lutym zauważono wzrost cen SMP, co skłoniło kupujących do zakupów przed kolejnymi podwyżkami. W marcu sytuacja się ustabilizowała, z przewagą zapytań o starsze, tańsze produkty.

W kwietniu pojawiły się problemy magazynowe, a zainteresowanie skoncentrowało się na cenach i warunkach dostaw na drugą połowę roku. Ceny w Europie lekko spadły, ale w ostatnim kwartale roku zaczęły wzrastać wraz z innymi produktami mleczarskimi, osiągając pułap 2700 EUR/MT na przełomie października i listopada, by na koniec roku spaść o około 200 EUR/MT.

Rynek masła – wzrosty cen i niepewność

Na początku roku popyt na masło był ograniczony, lecz w lutym ceny zaczęły wzrastać. Znaczne wahania cen zaobserwowano w marcu, a przed Wielkanocą popyt i ceny spadły. W maju podaż i popyt były obfite, a ceny masła rosły z tygodnia na tydzień. W czerwcu dominowały zakupy na IV kwartał 2023 roku i I kwartał 2024, a ceny masła pozostały stabilne, lekko spadając pod koniec miesiąca.

W drugiej połowie roku ceny masła gwałtownie wzrosły, osiągając w listopadzie poziom 5750 EUR/MT. Jednak pod koniec roku, wraz ze spowolnieniem sezonowej produkcji świątecznej, zauważono delikatną korektę cen.

Ser gouda – rosnąca popularność i ceny

Styczeń ubiegłego roku przyniósł spadki cen serów, ale sytuacja zmieniła się w lutym, gdy zniknęły tanie oferty na goudę, a popyt wzrósł przed Wielkanocą. W marcu wzrost cen wyhamował, ale w kwietniu zaobserwowano wzrost popytu na sery, co doprowadziło do akceptacji wyższych cen. W maju producenci utrzymywali cenę na wysokim i stabilnym poziomie. W czerwcu, pomimo wzmożonego zainteresowania popularnymi kierunkami wakacyjnymi, ceny utrzymywały się na stabilnym poziomie.

Podobnie jak inne produkty mleczarskie, gouda podążała trendem wzrostowym w drugiej połowie roku. Szczyt cen został osiągnięty pod koniec listopada, kiedy to cena wynosiła około 4200 EUR/MT, a grudzień przyniósł korektę cen o około 200 EUR/MT.

Marcin Stradowski z firmy Foodcom podkreśla, że analizowane tendencje na rynku produktów mleczarskich wskazują na dynamiczne zmiany i potrzebę dostosowania strategii zarówno dla producentów, jak i kupujących, aby sprostać tym fluktuacjom cenowym.

Zobacz także: Efektywność w hodowli kluczem do redukcji emisji gazów cieplarnianych

ŹródłoFoodcom

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...