Partnerzy portalu:

AktualnościApel do FAO o wycofanie raportu dotyczącego emisji z powodu błędów bagatelizujących...

Apel do FAO o wycofanie raportu dotyczącego emisji z powodu błędów bagatelizujących wpływ redukcji spożycia nabiału i mięsa

Opublikowane:

Ponad 100 organizacji i naukowców zaapelowało do Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) o wycofanie raportu „Pathways Towards Lower Emissions”, powołując się na poważne błędy metodologiczne, które bagatelizują wpływ ograniczenia spożycia mięsa i nabiału na ogólne emisje żywności.

Raport, opublikowany podczas 28. konferencji ONZ w sprawie zmiany klimatu (COP28) w grudniu, twierdzi, że przejście na dietę o niższej zawartości mięsa i nabiału ma ograniczony potencjał redukcji emisji. Zamiast tego opowiada się za metodami takimi jak intensyfikacja produkcji zwierzęcej, w dużej mierze w oparciu o dwa artykuły współautorstwa naukowców dr Paula Behrensa i dr Matthew Hayeka. Behrens i Hayek wyrazili jednak swoje zaniepokojenie raportem, stwierdzając, że „poważnie zniekształca” on ich badania i „systematycznie nie docenia” potencjału redukcji emisji przez diety o niższej zawartości produktów pochodzenia zwierzęcego. Wzywają do wycofania raportu i ponownego wydania go przy użyciu bardziej odpowiednich źródeł i metod.

Błędy w raporcie obejmują podwójne liczenie emisji z mięsa do 2050 r., mieszanie lat bazowych i uwzględnianie emisji z żywności pochodzenia roślinnego niezwiązanej z zastępowaniem mięsa i nabiału. Ponadto FAO opiera się na przestarzałych poradach żywieniowych i ignoruje potencjalną sekwestrację dwutlenku węgla z gruntów uwolnionych poprzez zmniejszenie spożycia produktów zwierzęcych.

Wspólny list, koordynowany przez Feedback Global i podpisany przez organizacje takie jak Greenpeace, Changing Markets Foundation, Friends of the Earth US i Rainforest Action Network, wzywa do kompleksowego zbadania, w jaki sposób dopuszczono do tych poważnych błędów i systemowych uprzedzeń. List zaleca również opóźnienie planu działania FAO do 2050 r. do czasu przyjęcia przez organizację bardziej solidnych, integracyjnych i przejrzystych procesów.

Pojawiły się obawy, że na działania FAO może mieć wpływ lobbing ze strony firm i krajów produkujących żywy inwentarz. W ubiegłym roku byli pracownicy FAO oskarżyli organizację o ostracyzm i cenzurowanie ich pracy po podkreśleniu potencjalnych korzyści płynących z ograniczenia spożycia mięsa i nabiału.

Martin Bowman, starszy menedżer ds. polityki i kampanii w Feedback, stwierdził: „FAO popełniła poważne i żenujące błędy w swoim raporcie Pathways. Błędy te są plamą na reputacji FAO, chyba że zostaną naprawione. FAO musi przywrócić swoją uczciwość poprzez natychmiastowe wycofanie wadliwego raportu Pathways i ponowne wydanie go z naprawionymi błędami, po zaangażowaniu ekspertów akademickich i społeczeństwa obywatelskiego”.

Zobacz także: Spadek cen mleka w UE: Analiza maj 2024

ŹródłoDairyNews

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...