W Belgii, od 2026 roku, klienci supermarketów będą mieli możliwość wyboru wołowiny oznaczonej nowym znakiem jakości „Better for Animals”. Ta inicjatywa, mająca na celu podkreślenie i promowanie wysokich standardów dobrostanu zwierząt, już zyskała uznanie w przypadku wieprzowiny, a od 2025 roku planowane jest także wprowadzenie jej dla kurczaka.
Znak „Better for Animals” jest trzypunktową etykietą, która informuje konsumentów o dodatkowych wysiłkach podejmowanych w całym łańcuchu produkcyjnym, wykraczających poza obowiązujące wymogi prawne. Celem tej inicjatywy jest nie tylko zapewnienie lepszych warunków życia zwierząt, ale także podniesienie świadomości konsumentów na temat znaczenia dobrostanu zwierząt w produkcji mięsa.
Chociaż znak jakości „Better for Animals” został wprowadzony w regionie flamandzkim, jego obecność rozszerza się także na walońskie supermarkety. Widać tu wyraźną tendencję do zapewnienia belgijskim konsumentom mięsa, które spełnia wysokie standardy dobrostanu zwierząt na terenie całego kraju.
To ważny krok dla hodowców bydła, jak i dla całego sektora mięsnego w Belgii, ponieważ stanowi to zarówno wyzwanie, jak i szansę na podkreślenie jakości i etyki produkcji. Hodowcy bydła, którzy stosują się do tych wyższych standardów, będą mogli wyróżnić swoje produkty na rynku, reagując tym samym na rosnące oczekiwania konsumentów w zakresie etycznej i zrównoważonej produkcji żywności.