Partnerzy portalu:

AktualnościBranża mleczna USA reaguje na grypę ptaków w stadach bydła

Branża mleczna USA reaguje na grypę ptaków w stadach bydła

Opublikowane:

W odpowiedzi na niedawne potwierdzenie przypadków grypy ptaków w stadach bydła mlecznego w Teksasie i Kansas, wiodące organizacje mleczarskie wydały wspólne oświadczenie. Podkreślają w nim, że mleko pozostaje bezpieczne dla konsumentów, dzięki rygorystycznym protokołom pasteryzacji i kontroli.

Niedawne wykrycie wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w stadach bydła mlecznego w Teksasie i Kansas (o czym pisaliśmy tutaj: USA: Ptasia grypa w mleku krów – bezpieczeństwo żywnościowe nadal gwarantowane) skłoniło główne organizacje mleczarskie do wydania oświadczenia na temat sytuacji. Krajowa Federacja Producentów Mleka (NMPF), Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Przetworów Mleczarskich (IDFA), Amerykańska Rada Eksportu Mleka (USDEC) oraz Dairy Management Inc. (DMI) jednogłośnie zapewniają, że mleko i produkty mleczne dostępne na rynku są całkowicie bezpieczne dla spożycia przez ludzi.

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) potwierdził, że proces pasteryzacji, czyli obróbka mleka wysoką temperaturą, skutecznie niszczy wszelkie drobnoustroje i patogeny, w tym wirusa grypy ptaków. Dzięki temu konsumentom nie zagraża żadne niebezpieczeństwo związane z konsumpcją mleka.

Organizacje podkreślają również, że wdrożone rutynowe badania i protokoły bezpieczeństwa zapewniają, że tylko mleko pochodzące od zdrowych krów trafia do sieci dystrybucji. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, mleko od krów, u których stwierdzono chorobę, jest zbierane oddzielnie i nie jest wprowadzane do łańcucha dostaw, co eliminuje ryzyko kontaminacji.

Sygnały alarmowe dotyczące zdrowia bydła obejmują nagły spadek produkcji mleka, zmniejszenie apetytu, niecharakterystyczne odchody oraz niewielką gorączkę. Producenci oraz lekarze weterynarii obserwujący takie objawy u swoich zwierząt są zobowiązani do natychmiastowego kontaktu z odpowiednimi służbami w celu zbadania i potwierdzenia przyczyn. Wśród hodowców panuje optymizm, że większość krów dotkniętych chorobą wraca do zdrowia w przeciągu dwóch do trzech tygodni, co świadczy o skuteczności obowiązujących procedur leczenia i zarządzania stadami.

Zobacz także: Nowy zarząd i prezes w OSM Kole: Zmiany na czele Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Studenckie Koło Bujatryczne UWM – Przyszłość weterynarii bydła w rękach młodych pasjonatów

Studenckie Naukowe Koło Internistyczne Bujatryków funkcjonuje na Wydziale Medycyny...

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...