W 2024 roku polski rynek pasz przemysłowych i produkcji mięsnej stanie przed wyzwaniami związanymi z niestabilnymi cenami surowców, wzrostem kosztów pracy oraz zmieniającym się popytem.
Produkcja pasz przemysłowych
Rok 2024 przyniesie stabilizację rynku pasz przemysłowych, kontrastując z niestabilnością lat 2022-23. Spadające ceny surowców rolnych umożliwią redukcję cen gotowych mieszanek paszowych, co prawdopodobnie przyczyni się do zwiększenia ich sprzedaży. Sektor drobiarski, charakteryzujący się pozytywnymi perspektywami rozwojowymi, pozostanie głównym motorem krajowego popytu. Choć spadek cen pasz przemysłowych może obniżyć przychody w bieżącym roku, oczekuje się, że lepsze warunki rynkowe w 2024 roku pozwolą na wzrost przychodów dzięki zwiększonemu wolumenowi sprzedaży, nawet w scenariuszu kontynuacji spadku cen. Większa stabilność cen surowców paszowych ułatwi zarządzanie marżami producentów, którzy będą musieli zwrócić uwagę na optymalizację innych kosztów, takich jak koszty pracy.
Produkcja mięsa czerwonego
Wyzwaniem dla krajowego i unijnego sektora produkcji mięsa czerwonego jest redukcja bazy surowcowej, zwłaszcza w produkcji trzody chlewnej. Ograniczenia te wpłyną na podaż w Unii Europejskiej i eksport na rynki zewnętrzne. Wzrost cen sprzedaży mięsa wieprzowego i wołowego wspierał przychody producentów w 2022 roku i pierwszej połowie 2023 roku, ale obserwowano spadki cen w drugiej połowie 2023 roku. Trend ten prawdopodobnie utrzyma się w 2024 roku, choć z mniejszą intensywnością. Niższe ceny mięsa przy ograniczonej podaży mogą negatywnie wpłynąć na przychody sektora, pogarszając rentowność. Rosnące koszty pracy będą stanowiły dodatkowe wyzwanie dla przedsiębiorstw, które będą miały trudności z przeniesieniem tych kosztów na konsumentów.
Produkcja mięsa drobiowego
Popyt na mięso drobiowe, zwłaszcza na kurczaki, ma wzrosnąć w 2024 roku zarówno na rynku unijnym, jak i krajowym. Cena konkurencyjna drobiu w stosunku do innych rodzajów mięsa oraz wzrost potencjału krajowej produkcji żywca przyczynią się do rozwoju sektora. Mimo obserwowanych spadków cen mięsa drobiowego, kluczowe będzie zwiększenie wolumenu sprzedaży, co pozwoli zrekompensować niższe notowania. Szczególnie pozytywne perspektywy przewiduje się dla segmentu mięsa z kurcząt, dzięki rosnącej krajowej bazie surowcowej. Jednakże, w warunkach spadających cen, poprawa rentowności będzie wyzwaniem, szczególnie po historycznie wysokich poziomach osiągniętych w 2022 roku i pierwszej połowie 2023 roku.
Produkcja wyrobów mięsnych
Wzrost realnych dochodów krajowych konsumentów w 2024 roku powinien wspierać prywatną konsumpcję, w tym wydatki na przetworzone wyroby mięsne. Wzrost popytu może być jednak niższy od oczekiwań, jeśli ceny detaliczne przetworów mięsnych wzrosną bardziej niż ogólnie żywność i nieprzetworzone mięso. Mimo potencjalnego spowolnienia dynamiki popytu, sektor powinien odnotować wzrost przychodów, choć wolniejszy niż w poprzednich latach. Spadek cen surowca (mięsa) może sprzyjać lepszej rentowności, lecz rosnące koszty pracy i ograniczona skłonność konsumentów do akceptacji wyższych cen mogą zniwelować te korzyści.
Zobacz także: Nowe horyzonty w realizacji płatności bezpośrednich i ekoschematów w 2023