Partnerzy portalu:

Po pracyCarpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Opublikowane:

Ciekawi Was niebanalne połączenie smaków?  Zanurzcie się w naszym najnowszym przepisie na Carpaccio z buraka! Główną rolę odgrywa tu kremowa feta, która dodaje daniu niepowtarzalnego charakteru. Zaskoczcie swoich bliskich niecodziennym daniem.

Carpaccio z buraka

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 80 minut

Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI:

Buraki czerwone: 2 średnie sztuki

feta: pół opakowania

roszponka: 2 duże garście .

pestki dyni: 2 łyżki

SKŁADNIKI NA SOS:

oliwa: 3 łyżki

ocet balsamiczny: łyżka

musztarda: łyżka

miód: pół łyżki

sól, pieprz: szczypta

WYKONANIE:

Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku przez 80 minut w temperaturze 180 stopni, wystudź.

Na talerzu ułóż roszponkę, plastry cienko pokrojonych buraków, następnie fetę pokruszona lub pokrojoną w kostkę.

Wymieszaj rózga kuchenna wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji i polej buraki, posyp pestkami dyni.

Podawać z pieczywem lub grzankami.

Autor: Elżbieta Matuszewska

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...