Ciekawi Was niebanalne połączenie smaków? Zanurzcie się w naszym najnowszym przepisie na Carpaccio z buraka! Główną rolę odgrywa tu kremowa feta, która dodaje daniu niepowtarzalnego charakteru. Zaskoczcie swoich bliskich niecodziennym daniem.
Carpaccio z buraka
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 80 minut
Liczba porcji: 2
SKŁADNIKI:
Buraki czerwone: 2 średnie sztuki
feta: pół opakowania
roszponka: 2 duże garście .
pestki dyni: 2 łyżki
SKŁADNIKI NA SOS:
oliwa: 3 łyżki
ocet balsamiczny: łyżka
musztarda: łyżka
miód: pół łyżki
sól, pieprz: szczypta
WYKONANIE:
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku przez 80 minut w temperaturze 180 stopni, wystudź.
Na talerzu ułóż roszponkę, plastry cienko pokrojonych buraków, następnie fetę pokruszona lub pokrojoną w kostkę.
Wymieszaj rózga kuchenna wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji i polej buraki, posyp pestkami dyni.
Podawać z pieczywem lub grzankami.
Autor: Elżbieta Matuszewska