Partnerzy portalu:

RynkiRynek mlekaCeny produktów mleczarskich wzrosły w 2024 roku – Indeks FAO odzwierciedla globalne...

Ceny produktów mleczarskich wzrosły w 2024 roku – Indeks FAO odzwierciedla globalne trendy

Opublikowane:

Międzynarodowe ceny masła zanotowały istotny spadek, kończąc 14-miesięczny okres nieprzerwanych wzrostów. Jednocześnie indeks cen mleczarskich FAO wskazuje na znaczący wzrost w porównaniu z 2023 rokiem.

Globalny rynek produktów mleczarskich: przegląd

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), indeks cen mleczarskich w grudniu 2024 roku spadł do średniego poziomu 138,9 punktu, co oznacza spadek o 1,0 punkt (0,7%) w porównaniu z listopadem. Jest to pierwszy spadek po siedmiu miesiącach nieprzerwanych wzrostów. Mimo tego indeks pozostaje o 20,2 punktu (17,0%) wyższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Dynamika cen masła

Międzynarodowe ceny masła odnotowały największy spadek, co zakończyło 14-miesięczny okres ciągłych wzrostów. Przyczyną były słaby globalny popyt oraz nagromadzone zapasy. Podobny trend zaobserwowano w przypadku cen sera i odtłuszczonego mleka w proszku, które spadły ze względu na zmniejszony popyt na rynkach międzynarodowych.

Kontrastujące trendy w cenach mleka w proszku

W przeciwieństwie do odtłuszczonego mleka w proszku, ceny pełnego mleka w proszku wzrosły. Było to wynikiem podwyżek cen w Oceanii, napędzanych silnym globalnym popytem, szczególnie z Azji, oraz zmniejszonymi zapasami w Europie Zachodniej wynikającymi z sezonowo niskiej produkcji mleka.

Analiza cen mleczarskich na koniec roku

W 2024 roku indeks cen mleczarskich FAO wyniósł średnio 129,6 punktu, co oznacza wzrost o 5,8 punktu (4,7%) w porównaniu z rokiem 2023. Wzrost ten był głównie napędzany przez znaczący wzrost cen masła, wynikający z wysokiego globalnego popytu oraz ograniczonych zasobów eksportowych spowodowanych niestabilnymi warunkami pogodowymi, które wpłynęły na produkcję.

Ogólny indeks cen żywności FAO

Indeks cen żywności FAO w grudniu 2024 roku wyniósł 127,0 punktów, co oznacza spadek o 0,6 punktu (0,5%) w porównaniu z listopadem. Obniżka była wynikiem spadków cen cukru, produktów mleczarskich, olejów roślinnych oraz zbóż, które zrównoważyły wzrost cen mięsa.

W całym 2024 roku indeks wynosił średnio 122,0 punktu, co oznacza spadek o 2,6 punktu (2,1%) w porównaniu z 2023 rokiem, ale pozostaje 33,2 punkty (20,7%) poniżej swojego szczytu z marca 2022 roku.

Zobacz także: Pryszczyca blisko granicy z Polską. Czy stanowi zagrożenie dla ludzi?

ŹródłoDairyNews

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...