Chińscy naukowcy donoszą o sklonowaniu trzech „super krów”, co stanowi nowy etap w rozwoju inżynierii genetycznej mającej na celu zwiększenie produkcji mleka. Sklonowane zwierzęta są w stanie wyprodukować imponujące 18 ton mleka rocznie i ponad 100 ton w ciągu swojego życia.
Eksperci twierdzą, że mleko od klonów nie różni się od mleka produkowanego przez ich genetycznych rodziców.
Zdaniem naukowców, gdy sklonowane cielęta osiągną wiek dwóch lat, będą mogły rozpocząć dostarczanie mleka na rynek. Jeszcze przed końcem lutego w mieście Lingwu w regionie autonomicznym Ningxia Hui urodziły się trzy cielęta. Plany obejmują hodowlę stada liczącego 1000 sztuk „superkrów” w ciągu dwóch do trzech lat.
„Superkrowy” sklonowano z komórek somatycznych pochodzących z uszu wysoce produktywnej rasy krów holenderskiej, rasy holsztyńsko-fryzyjskiej.
Chiny w dalszym ciągu wykazują znaczne postępy w klonowaniu zwierząt. W 2017 r. dokonano pierwszego na świecie sklonowania małpy, a w 2022 r. pierwszego na świecie sklonowania wilka polarnego. Osiągnięcia te mają pomóc zmniejszyć zależność kraju od importowanych produktów mlecznych.
Zobacz także: Bezpłatne szkolenie dla branży mleczarskiej na temat raportowania zrównoważonego rozwoju