Ale co powiecie na coś pysznego do podjedzenia z wykorzystaniem mleka
Jeśli marzycie o ciepłym, słodkim poczęstunku, który będzie idealnym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, mamy coś specjalnego dla Was! Pozwólcie, że przedstawimy Wam przepis na pancakes, w którym jednym z kluczowych składników jest mleko. Dzięki niemu placki są niezwykle puszyste i mają idealną konsystencję. Wyobraźcie sobie te małe sterty delikatnych placków polewane złotym syropem klonowym czy ulubionym dżemem… Znacie coś lepszego na idealny weekendowy poranek? Zatem zapraszamy do kuchni i zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu! Czekają na Was niezapomniane chwile pełne smaku!
PANCAKES
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: 15 sztuk o średnicy 10 cm
SKŁADNIKI:
mleko: 1 i 1/3 szklanki
mąka pszenna: 1 i ½ szklanki
jajka: 2 szt.
cukier: 2 łyżki
proszek do pieczenia: łyżeczka
sól: szczypta
olej: 3 łyżki
WYKONANIE:
Jajka roztrzepać w misce przy pomocy rózgi kuchennej, wlać mleko i olej. W drugiej misce przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać rózgą do ich połączenia się i powstania gładkiego ciasta.
Smażyć na suchej, nieprzywierającej patelni (można na początku smażyć na odrobinie masła lub oleju), z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Podawać z jogurtem, miodem i ulubionymi owocami.
Autor: Elżbieta Matuszewska