W Polsce, gdzie produkcja mleka jest ważnym sektorem gospodarczym, pojawiły się niedawno pytania dotyczące konieczności posiadania oddzielnych zbiorników na mleko w gospodarstwach, w których krowy mają więcej niż jednego właściciela. Niektórzy producenci mleka napotkali trudności w uzyskaniu zaświadczeń potwierdzających spełnienie minimalnych standardów higienicznych i utrzymaniowych, co skomplikowało sytuację prawno-operacyjną w tych gospodarstwach.
W oparciu o opinię wydaną przez Głównego Lekarza Weterynarii, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka wyjaśnia, że zgodnie z przepisami ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, prowadzenie wspólnie jednej działalności nadzorowanej przez kilka osób będących właścicielami zwierząt, jest dozwolone. Możliwe jest również zarejestrowanie pod jednym adresem w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) kilku siedzib stad.
Istnieją dwa główne scenariusze, które różnią się w zależności od organizacji działalności gospodarstwa.
Przypadek 1
Pierwszy przypadek dotyczy sytuacji, gdy kilku właścicieli zwierząt w gospodarstwie prowadzi jedną wspólną działalność nadzorowaną. W takim układzie nie jest wymagane posiadanie osobnych instalacji udojowych ani zbiorników na mleko. Jednakże, jeśli Inspekcja Weterynaryjna uzna stado za „chore”, to nawet jeśli wszystkie krowy należące do jednego właściciela są zdrowe, nie będzie można ich odseparować i sprzedawać od nich mleka.
Przypadek 2
Drugi przypadek omówiony przez PFHBiPM odnosi się do gospodarstw, gdzie prowadzone są dwie lub więcej oddzielnych działalności nadzorowanych związanych z utrzymaniem bydła mlecznego w celu sprzedaży mleka surowego – Mleko pozyskiwane od krów należących do różnych właścicieli powinno być przelewane do osobnych zbiorników w celu jego schładzania i przechowywania. Zbiornik każdego właściciela powinien być zatwierdzony jako punkt odbioru mleka. Ponadto zasady korzystania z infrastruktury i wyposażenia powinny być uregulowane umową zawartą pomiędzy właścicielami zwierząt. Umowa określa, kto jest odpowiedzialny za zgodność pomieszczeń, urządzeń i sprzętu z wymaganiami i w jaki sposób poszczególni właściciele korzystają z pomieszczeń i urządzeń. Krowy należące do różnych właścicieli powinny być dojone oddzielnie, a przed dojem grupy krów kolejnych właścicieli należy wykonać mycie i dezynfekcję wspólnej infrastruktury i sprzętu udojowego – czytamy.
Ponadto Federacja zaznacza, iż właściciele zwierząt prowadzący odrębne działalności nadzorowane powinni być zarejestrowani w mleczarni jako odrębni dostawcy oraz będą kontrolowani przez Powiatowego Lekarza Weterynarii jako odrębne gospodarstwa produkcji mleka.
Jeśli w gospodarstwie, gdzie kilku właścicieli prowadzi oddzielne działalności nadzorowane, powyższe wymagania nie są spełnione, Powiatowy Inspektorat Weterynarii może odmówić wydania „zaświadczenia o spełnieniu minimalnych standardów dotyczących higieny i utrzymania zwierząt”.
Zobacz także: Rewolucja w hodowli bydła: Nowa cecha w ocenie wartości hodowlanej PFHBiPM