W 2024 roku planowane są polsko-chińskie dwustronne spotkania wysokiego szczebla, dotyczące współpracy w sektorze rolno-spożywczym – wynika z informacji opublikowanej w środę przez resort rolnictwa. Polska oczekuje, że jeszcze w tym roku Chiny otworzą się na wołowinę z Polski.
Resort przekazał na swojej stronie internetowej informację o spotkaniu dyrektora generalnego Bogusława Wijatyka z ambasadorem Chin w Polsce Sun Linjiang. Omówione zostały najważniejsze sprawy z zakresu dwustronnej współpracy w sektorze rolno-spożywczym, w tym stan przygotowań do dwustronnych spotkań wysokiego szczebla planowanych w tym roku.
– Polska wyeksportowała w ubiegłym roku żywność o wartości prawie 52 mld euro i ma znaczącą nadwyżkę w handlu rolno-spożywczym. Na tym tle uznajemy ostatnie wyniki eksportu do Chin za zdecydowanie poniżej naszego potencjału – wskazał dyrektor Bogusław Wijatyk.
Podkreślił, że podstawowym środkiem do realizacji tego celu jest znaczące poszerzenie dostępu do rynku chińskiego dla polskiej żywności. – Liczymy w szczególności na zmianę podejścia strony chińskiej do tematu eksportu polskiego mięsa. Oczekujemy respektowania zasady regionalizacji w zakresie chorób zwierząt” – dodał Wijatyk.
Resort przekazał, że strona polska oczekuje sprawnego zakończenia ostatnich uzgodnień technicznych i rozpoczęcia w 2024 r. eksportu do Chin mięsa wołowego, owoców borówki oraz karm dla zwierząt domowych.
Ambasador Sun Linjiang stwierdził, że „Polska żywność cieszy się dużym uznaniem konsumentów chińskich ze względu na swoją jakość i smak. Rynek chiński jest chłonny i jest na nim miejsce dla kolejnych kategorii produktów rolno-spożywczych z Polski”.
Chiny to ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2023 r. polski eksport do tego kraju osiągnął wielkość 147,6 mln euro. Od kilku lat największym zainteresowaniem chińskich konsumentów cieszy się polskie mleko i produkty mleczne. Resort rolnictwa prowadzi na rynku ChRL liczne działania informacyjno-promocyjne. W maju br. polskie stoiska będą organizowane na targach Sial China w Szanghaju, a w sierpniu na FOOD EXPO PRO w Hongkongu. (PAP)
Zobacz także: Produkty mleczarskie pomogą zadbać o zdrowie