Złapcie wędki, bo mamy dla Was przepis, który sprawi, że dorsz będzie gwiazdą Waszego stołu! Czy jesteście gotowi na kulinarną podróż prosto do krainy delikatnych rybnych smaków? Przedstawiamy Wam przepis na „Dorsz w sosie śmietanowym”, który zmieni Wasze postrzeganie rybnych dań!
Wyobraźcie sobie delikatne kawałki dorsza otulone kremowym sosem śmietanowym, z dodatkiem chrupiącego brokuła i słodkich pomidorków koktajlowych.
DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWYM
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 3
SKŁADNIKI:
Polędwica z dorsza: 3 sztuki
Śmietana 30%: 330 ml
Brokuł: 1 sztuka
Pomidorki koktajlowe: 200 g
Szalotka: 1 sztuka
Przyprawy: pieprz, sól, pieprz cytrynowy, koperek
Oliwa: łyżka
WYKONANIE:
Rybę posyp przyprawami, polej oliwą i odstaw do lodówki. Po upływie godziny upiecz w piekarniku – 25 minut w 185 stopniach.
Gdy ryba będzie w piekarniku – przygotuj sos. Szalotkę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj ugotowanego brokuła i pokrojone w plasterki pomidorki. Smaż chwilę, zalej śmietana i przypraw do smaku. Upieczona rybę zanurz w sosie, podawaj z ryżem lub makaronem.
Autor: Elżbieta Matuszewska