Partnerzy portalu:

Po pracyDorsz w sosie śmietanowym

Dorsz w sosie śmietanowym

Opublikowane:

Złapcie wędki, bo mamy dla Was przepis, który sprawi, że dorsz będzie gwiazdą Waszego stołu! Czy jesteście gotowi na kulinarną podróż prosto do krainy delikatnych rybnych smaków? Przedstawiamy Wam przepis na „Dorsz w sosie śmietanowym”, który zmieni Wasze postrzeganie rybnych dań!

Wyobraźcie sobie delikatne kawałki dorsza otulone kremowym sosem śmietanowym, z dodatkiem chrupiącego brokuła i słodkich pomidorków koktajlowych.

DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWYM

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 3

SKŁADNIKI:

Polędwica z dorsza: 3 sztuki

Śmietana 30%: 330 ml

Brokuł: 1 sztuka

Pomidorki koktajlowe: 200 g

Szalotka: 1 sztuka

Przyprawy: pieprz, sól, pieprz cytrynowy, koperek

Oliwa:  łyżka

WYKONANIE:

Rybę posyp przyprawami, polej oliwą i odstaw do lodówki. Po upływie godziny upiecz w piekarniku – 25 minut w 185 stopniach.

Gdy ryba będzie w piekarniku – przygotuj sos. Szalotkę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj ugotowanego brokuła i pokrojone w plasterki pomidorki. Smaż chwilę, zalej śmietana i przypraw do smaku. Upieczona rybę zanurz w sosie, podawaj z ryżem lub makaronem.

Autor: Elżbieta Matuszewska

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...