W lecie 2021 roku na dwóch komercyjnych gospodarstwach mlecznych w Polsce przeprowadzono badania z użyciem żywych drożdży LEVUCELL SC. Celem była ocena wpływu podawania krów mlecznych drożdży Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 w okresach stresu cieplnego.
W ciągu 82 dni na dwóch gospodarstwach zwierzęta doświadczyły umiarkowanego stresu cieplnego, spędzając do 800 minut, czyli 13 godzin dziennie, w warunkach stresu termicznego.
Na każdym gospodarstwie krowy w środkowej i późnej laktacji podzielono na dwie grupy, a następnie wyposażono je w bolusy do ciągłego monitorowania pH żwacza. W każdym z gospodarstw istniała grupa kontrolna oraz grupa suplementowana LEVUCELL SC.
Następnie mierzono szereg kluczowych parametrów produkcji oraz pH żwacza.
Poprawa pH żwacza Badania wykazały, że zwierzęta z grup suplementowanych żywymi drożdżami miały wyższe pH żwacza oraz krótszy czas trwania kwasicy. Średnie pH żwacza w grupach testowych wynosiło 6,23, w porównaniu do 6,06 w grupach kontrolnych.
„Nasze badanie wskazuje, że w okresach stresu termicznego dodanie drożdży do diety poprawia środowisko żwaczowe u bydła, a także pomaga zredukować spadek produkcji mleka,” mówi Maciej Piękniewski, Country Manager Polska dla Lallemand Animal Nutrition.
Nasze badanie wskazuje, że w okresach stresu termicznego dodanie drożdży do diety poprawia środowisko żwaczowe u bydła, a także pomaga zredukować spadek produkcji mleka
Zachowana produkcja mleczna Krowy z grupy suplementowanej żywymi drożdżami również wykazały poprawę w produkcji mleka w porównaniu do grup kontrolnych – wzrost wynosił 0,6 kg (do 33,9 kg) na jednym gospodarstwie i 0,7 kg (do 34,7 kg) na drugim.
Dodatkowo, porównując średnie plony mleka przed i w trakcie okresów stresu cieplnego, stwierdzono, że średni spadek produkcji w grupie kontrolnej wynosił 1,3 kg, podczas gdy u zwierząt z grupy żywych drożdży wynosił tylko 0,4 kg.
Podsumowując, badanie wskazuje, że LEVUCELL SC może być używany do poprawy kondycji bydła w okresach stresu cieplnego.