Duński przemysł mleczarski pracuje na rzecz klimatu na kilku frontach, a branża chce udokumentować prace mające na celu zmniejszenie śladu klimatycznego od gospodarstwa do lodówki🇩🇰. Dlatego Duńskie Stowarzyszenie Mleczarni zdecydowało się teraz na wdrożenie jednolitego modelu zarządzania klimatem dla wszystkich mleczarni członkowskich. Oferowany model i narzędzie opierają się na międzynarodowych standardach, zostały opracowane dla firmy Arla i są tam już stosowane.
Duńscy hodowcy bydła mlecznego i producenci mleka pracują na różnych frontach, aby zmniejszyć swój wpływ na klimat. Meierei zajmuje się nowymi, ekologicznymi źródłami energii, energią słoneczną, wiatrową i biopaliwami, a także lepszą gospodarką odpadami, recyklingiem wody i wprowadzaniem nowych, przyjaznych dla środowiska opakowań. Dotyczy to także optymalizacji klimatu transportu zarówno surowców, jak i gotowych przetworów mlecznych.
W ostatnich latach wszystkie mleczarnie podjęły także inicjatywy w gospodarstwach dostarczających mleko z mleka – inicjatywy, które wpływają na przyrodę, różnorodność biologiczną i ślad klimatyczny. Około 86% śladu klimatycznego produktów mleczarskich stanowią gazy cieplarniane powstające podczas produkcji mleka w gospodarstwach.
Dlatego stowarzyszenie mleczarskie udostępnia teraz wszystkim mleczarniom członkowskim przemysłowy model klimatyzacji dla gospodarstw. Oferowany model i narzędzie opierają się na międzynarodowych standardach, zostały opracowane dla firmy Arla i są tam już stosowane. Model opiera się na standardach IDF, został zatwierdzony przez stronę trzecią i może być stosowany do monitorowania naukowego.
– Duńska produkcja mleczarska od dawna troszczy się o zrównoważony rozwój i klimat, a my jesteśmy jednym z międzynarodowych liderów w zakresie niskiego śladu klimatycznego produkcji mleczarskiej. Każda firma mleczarska ma w tym obszarze własne inicjatywy, nad którymi obecnie pracujemy – jeśli przejmiemy zbiorową kontrolę nad przyszłością branży, zapewnimy każdemu klimatyzację – powiedział Steen Nørgaard Madsen, prezes Milk Association.
Dokumentacja dotycząca odliczeń obejmująca całą branżę
– To nie nowość, że gospodarstwo mleczne działa na rzecz ograniczenia klimatu – robimy to od dawna – dodał Steen Nørgaard Madsen. – Nowością jest to, że model wspólnej kontroli jest oferowany w ramach ukierunkowanych wysiłków mających na celu stopniowe zmniejszanie śladu klimatycznego duńskiej produkcji mleka. Wspólny model zapewnia spójną dokumentację postępu duńskiej produkcji mleka – mówi prezes spółdzielni i dziękuje Arli za udostępnienie modelu całej branży. – Każda mleczarnia musi teraz zdecydować, czy ona i jej rolnicy chcą jako przykład udokumentować swoje działania na rzecz redukcji klimatu, wspomniał Steen Nørgaard Madsen.
Jedna metoda, z której mogą korzystać wszyscy hodowcy bydła mlecznego.