Poczuj magię jesieni z naszymi dyniowymi bułeczkami!
Czy jest coś bardziej urokliwego niż ciepłe, pachnące bułeczki prosto z piekarnika w chłodny, jesienny wieczór? A gdyby tak dodać do tego aromat dyni, który jest kwintesencją sezonu?
Wyobraź sobie, jak otwierasz piekarnik i wita Cię widok złocistych, dyniowych bułeczek. Przytulność tego momentu jest niemal namacalna!
Chcemy się z Wami podzielić przepisem, który przemieni Waszą kuchnię w jesienną oazę – i to tylko w 90 minut! Wystarczy 12 porcji, abyś mógł cieszyć się tymi niesamowitymi bułeczkami, dzielić się nimi z rodziną czy przyjaciółmi, albo zachować wszystkie dla siebie (obiecujemy, że nie powiemy nikomu!).
DYNIOWE BUŁECZKI
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 12 bułeczek
SKŁADNIKI:
Mąka: 2,5 szklanki
Dynia: ok 150g
Jogurt naturalny: 100g
Mleko: pół szklanki
Oliwa z oliwek: 3 łyżki
Cukier: łyżeczka
Sól: 1,5 łyżeczki
Drożdże świeże: 2,5 dag
WYKONANIE: Dynię pokrój w gruba kostkę, ułóż na papierze do pieczenia, skrop oliwą i piecz w piekarniku około 45 minut.
Wystudzoną dynie oddziel od skóry i wrzuć do miski i dodaj wszystkie wymienione składniki. Wyrabiaj ok. 15 minut. Ciasto musi musi być zwarte i elastyczne. W razie potrzeby podsyp mąką lub dodaj odrobinę mleka.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Następnie podziel na 12 części – z każdej części uformuj płaski placek i znów pozostaw do wyrośnięcia.
Rozgrzej patelnię grillową (nie używaj tłuszczu) i smaż placki z obydwu stron aż pojawi się lekko brązowa skórka.
Autor: Elżbieta Matuszewska