Partnerzy portalu:

AktualnościEuropejski raport rolniczy: Spadek produkcji mięsa, wina i cukru, wzrost upraw roślin...

Europejski raport rolniczy: Spadek produkcji mięsa, wina i cukru, wzrost upraw roślin białkowych

Opublikowane:

Najnowszy raport Komisji Europejskiej przewiduje znaczące zmiany w europejskim sektorze rolniczym w nadchodzącej dekadzie. W kontekście rosnących obaw dotyczących zdrowia, środowiska i dobrostanu zwierząt, przewiduje się spadek produkcji mięsa, wina i cukru w Unii Europejskiej, a także wzrost upraw roślin białkowych.

Według raportu, do 2035 roku produkcja mięsa w UE może spaść o niemal 5% w porównaniu ze średnią z lat 2021-2023, z potencjalnym spadkiem produkcji wołowiny i wieprzowiny o około 9%. Przewiduje się również 7% spadek konsumpcji wołowiny i wieprzowiny na osobę w UE.

Produkcja zbóż i oleistych będzie ograniczona przez zmiany klimatyczne i restrykcje dotyczące pestycydów. Popyt na zboża będzie bardziej zorientowany na eksport, ze względu na spadek wykorzystania w biopaliwach i paszach.

Rolnictwo zwierzęce jest przedmiotem intensywnych negocjacji dotyczących przyszłych standardów rolniczych w Europie, z propozycjami Komisji spotykającymi się z oporem niektórych krajów i grup wiejskich.

Zmieniające się nawyki żywieniowe w Europie, charakteryzujące się mniejszą konsumpcją cukru i wina, będą miały znaczący wpływ na te sektory. Produkcja wina ma spaść o około 7% do 2035 roku, choć eksport nadal będzie wzrastał, choć wolniej niż wcześniej. Produkcja cukru zmniejszy się o prawie 1%, co zostanie częściowo zrekompensowane przez wzrost produkcji słodzika izoglukozy. Spadek konsumpcji cukru w UE zmniejszy również import.

Produkcja soi i roślin strączkowych w UE ma wzrosnąć odpowiednio o 30% i 42%, wspierana przez diety bogate w białko roślinne i obawy związane z wylesianiem w przypadku importowanych upraw.

Dla głównych upraw polowych w UE, produkcja pszenicy miękkiej do 2035 roku będzie stabilna na poziomie 128,5 miliona ton metrycznych, z oczekiwanym popytem eksportowym, który zrekompensuje słabsze wykorzystanie w UE. Produkcja rzepaku ma spaść o 3% w tym okresie, pod wpływem spodziewanego spadku wykorzystania biopaliw opartych na uprawach.

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...

Węgry zakazują importu mięsa z Polski

Od piątku na Węgrzech obowiązuje zakaz importu bydła, trzody...