Wraz z pojawianiem się alternatyw mięsnych opartych na hodowli komórkowej, uwaga badawcza skupia się na precyzyjnej fermentacji białek mleka.
Chcemy tworzyć produkty mleczne bez szkody dla planety. Łącząc starożytną sztukę fermentacji z nauką, tworzymy białka mleka o smaku, funkcjonalności, konsystencji i wartościach odżywczych, które kochamy w mleku
Jednym z wiodących podmiotów w tej dziedzinie jest Imagindairy, izraelski start-up, współpracujący z GEA. CEO Eyal Afergan powiedział: „Chcemy tworzyć produkty mleczne bez szkody dla planety. Łącząc starożytną sztukę fermentacji z nauką, tworzymy białka mleka o smaku, funkcjonalności, konsystencji i wartościach odżywczych, które kochamy w mleku.”
Razem torujemy drogę do szybszego wprowadzenia innowacji na rynek, z zachowaniem najwyższych standardów jakości.
Jak podją alternatywne źródła białka pomagają zmniejszyć wpływ na środowisko i przyczyniają się do wyżywienia rosnącej populacji światowej. Rolnictwo regeneracyjne odgrywa ważną rolę w tym przesunięciu w naszym systemie żywnościowym.
W realizacji tych założeń pomoże nowo powstałe Centrum Doskonałości ds. Zastosowań i Technologii Żywnościowej (ATC) GEA w Hildesheim w Niemczech, które jest wyposażone w pilotowy zakład produkcji zrównoważonych alternatyw dla mięsa, mleka, owoców morza i jaj.