Partnerzy portalu:

AktualnościFloryda: Sprzedaż i produkcja mięsa komórkowego oficjalnie nielegalna

Floryda: Sprzedaż i produkcja mięsa komórkowego oficjalnie nielegalna

Opublikowane:

Gubernator Ron DeSantis podpisał w ubiegłym tygodniu kontrowersyjną ustawę, która zakazuje sprzedaży lub produkcji mięsa hodowanego w laboratoriach na Florydzie. DeSantis powiedział, że ustawa (SB 1084), która zawiera szereg zmian związanych ze stanowym Departamentem Rolnictwa i Usług Konsumenckich, będzie chronić stanowy przemysł bydła przed „ideologicznym programem, który chce wskazać rolnictwo jako problem”.

Ron DeSantis, gubernator Florydy, podpisał w środę kontrowersyjną ustawę, która zakazuje sprzedaży i produkcji mięsa hodowanego w laboratoriach na Florydzie.

DeSantis po raz pierwszy ogłosił swoje poparcie dla zapobiegania produkcji i sprzedaży „hodowanego” laboratoryjnie mięsa na Florydzie już kilka miesięcy temu. „Potrzebujesz mięsa, OK. I będziemy mieć mięso na Florydzie” – powiedział republikański gubernator, dodając: „Nie będziemy mieć sztucznego mięsa. To nie działa”.

Jak donosi The Tampa Bay Times, mięso hodowlane „obejmuje proces pobierania niewielkiej liczby hodowanych komórek od zwierząt i hodowania ich w kontrolowanych warunkach w celu produkcji żywności”. Przedstawiciele branży twierdzą, że proces hodowli mięsa został dokładnie przeanalizowany przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w celu zapewnienia bezpieczeństwa”. To jednak nie przekonało gubernatora.

„Floryda walczy z planem globalnej elity, aby zmusić świat do jedzenia mięsa wyhodowanego w szalce Petriego lub robaków, aby osiągnąć swoje autorytarne cele” – powiedział DeSantis. „Uratujemy naszą wołowinę.”

Stany Zjednoczone z przewagą pod względem alternatywnych białek

Mięso hodowane w laboratoriach przyciągnęło w ostatnich latach znaczną uwagę, ponieważ startupy zebrały miliony dolarów na ulepszenie technologii mającej na celu stworzenie przyjaznej dla klimatu alternatywy dla tradycyjnych źródeł mięsa.

Ustawa ta spotkała się więc z krytyką firm, które zgodnie stwierdziły, że „ustawa Florydy tłumi innowacje w przestrzeni, która staje się konkurencyjna na całym świecie.” Co więcej, ustawa, po części, sprawi, że sprzedaż lub produkcja mięsa hodowlanego będzie wykroczeniem drugiego stopnia.

„Stany Zjednoczone mają obecnie ogromną przewagę pod względem alternatywnych białek. Mamy 43 firmy produkujące mięso na świecie. Ale tego rodzaju retoryka polityczna i te przepisy zagrażają temu” – powiedział NBC News Tom Rossmeissl, szef globalnego marketingu w Eat Just Inc, firmie stojącej za marką mięsa uprawnego Good Meat.

Upside Foods, inny startup zajmujący się uprawą mięsa, powiedział, że zakaz może zagrozić odporności łańcucha dostaw na Florydzie, utrudniając zdolność stanu do sprostania przewidywanemu podwojeniu globalnego zapotrzebowania na białko do 2050 roku. „Tego typu dyskryminujące przepisy zagrażają wiodącej pozycji Stanów Zjednoczonych w dziedzinie biotechnologii i umożliwiają krajom takim jak Chiny uzyskanie nieuczciwej przewagi” – powiedział Upside Foods w e-mailu do NBC News.

Chiny, główny konkurent Stanów w branży mięsa komórkowego, włączyły tę technologię do swojego najnowszego pięcioletniego planu rolnego jako sposób na walkę z emisją gazów cieplarnianych i zapobieganie niedoborom żywności.

Mięso hodowlane jest kwestią bezpieczeństwa narodowego

Dean Black, hodowca bydła i jeden z republikańskich przedstawicieli Florydy, który naciskał na przyjęcie ustawy, powiedział NBC News, że mięso hodowlane jest kwestią bezpieczeństwa narodowego. Obawia się, że skoncentrowanie produkcji białka w fabrykach może doprowadzić do głodu, jeśli obiekty te zostaną uderzone przez pocisk rakietowy.

Podczas podpisywania ustawy komisarz ds. rolnictwa na Florydzie Wilton Simpson powiedział, że zakaz ma na celu ochronę „integralności amerykańskiego rolnictwa”.

„Chociaż FDA stwierdziła, że ten rodzaj produktu jest bezpieczny, nie oznacza to, że jest zdrowy” – powiedział Black. „Na Florydzie nie chcemy, aby nasi obywatele byli wykorzystywani jako króliki doświadczalne”.

„Konsumenci powinni mieć swobodę wyboru, czy ufają danemu produktowi”

Justin Tupper, prezes United States Cattlemen’s Association, nazwał ustawę „wygraną” z podobnych powodów. Chociaż powiedział, że nie obawia się konkurencji, jest zaniepokojony chemikaliami w nowym produkcie.

„Nie chcemy, aby mięso hodowane w laboratoriach ciążyło na naszej dobrej reputacji najbezpieczniejszego i najlepszego białka na świecie” – powiedział Tupper.

Paul Shapiro, dyrektor generalny firmy The Better Meat Co., która produkuje roślinne „mięso” z grzybów, oraz Rossmeissl twierdzą jednak, że obawy o zdrowie są mało uzasadnione, ponieważ mięso hodowlane ma niemal identyczną wartość odżywczą jak prawdziwe mięso. Co więcej, konwencjonalne mięso często zawiera patogeny kałowe i jelitowe oraz pozostałości antybiotyków, które należy ugotować w celu bezpiecznego spożycia, powiedział Shapiro.

„W przypadku czystego mięsa nie musisz się tak bardzo martwić o patogeny jelitowe, ponieważ w ogóle nie hodujesz jelit” – powiedział Shapiro.

Rossmeissl dodał, że konsumenci powinni mieć swobodę wyboru, czy ufają danemu produktowi.

Warto dodać, że sama ustawa nie zakazuje badań nad mięsem hodowlanym z powodu obaw, że taki zakaz mógłby wpłynąć na przemysł kosmiczny, który poszukuje mięsa hodowlanego do długoterminowych podróży kosmicznych.

Zobacz także: „Mięso komórkowe: daleko od zrównoważonej żywności?” – ekspert poddaje w wątpliwość założenia branży

ŹródłoNBC News

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...