Fonterra, nowozelandzka spółdzielnia mleczarska, zrobiła kolejny krok ku przyszłości niskoemisyjnej, redukując użycie węgla o 50% w swoim zakładzie produkcyjnym w Waitoa poprzez uruchomienie nowego kotła na biomasę drzewną. Ta zmiana jest częścią szerszego planu spółdzielni mającego na celu ograniczenie emisji węgla o 50% do roku 2030.
Zakład produkcyjny Fonterra w Waitoa, jako trzeci w portfolio spółdzielni, zmniejszył swój ślad węglowy o połowę w porównaniu z rokiem bazowym 2018. Uruchomienie nowego kotła na biomasę drzewną umożliwiło spółdzielni znaczące ograniczenie zużycia węgla, co przekłada się na redukcję rocznych emisji CO₂ₑ o 48 tys. ton – równowartość wycofania z dróg 20 tys. samochodów.
Anna Palairet, Dyrektor Operacyjna Fonterry, podkreśla, że przejście na bardziej zrównoważone paliwa jest kluczowe w realizacji celu osiągnięcia zerowej emisji netto do 2050 roku. Inwestycja w nowy kocioł, wynosząca około 90 mln dolarów, przyniesie 3% redukcję całkowitych emisji spółdzielni, co jest tylko jednym z wielu kroków w procesie dekarbonizacji.
Fonterra kontynuuje transformację swoich zakładów produkcyjnych, w tym przejście z węgla na biomasę drzewną w zakładzie w Stirling oraz plany dotyczące zakładów w Hautapu i Palmerston North, gdzie również zmieniane są źródła energii na bardziej ekologiczne rozwiązania, takie jak pellet drzewny, pompy ciepła i systemy solarne. Łącznie, te projekty przyczynią się do redukcji emisji CO2e o 16% w stosunku do wartości bazowej z 2018 roku.
Nowy kocioł w Waitoa nie tylko zmniejsza emisje, ale także stymuluje lokalny przemysł biomasy drzewnej. Współpraca z dostawcą zrębków drzewnych, Wood Energy, wspiera lokalną gospodarkę i przyczynia się do rozwoju rynku biopaliw.
Fonterra eksperymentuje również z transportem niskoemisyjnym, testując pierwszą elektryczną cysternę do mleka, Milk-E, która przewiozła już ponad 5,5 mln litrów mleka. Dalsza redukcja emisji jest planowana przez połączenie inicjatyw w zakresie efektywności energetycznej i zmiany paliwa w pozostałych sześciu zakładach produkcyjnych, które do 2024 roku nadal będą korzystać z węgla.
Dodatkowo, konwersja kotłów węglowych w zakładzie w Hautapu na pelety drzewne pozwoli zmniejszyć emisję dwutlenku węgla o około 15 785 ton rocznie, co równa się wycofaniu 6500 samochodów z dróg. Podobna inicjatywa w zakładzie Stirling umożliwiła całkowite przejście na odnawialne źródła energii cieplnej.
W 2020 roku, zakład w Te Awamutu również zredukował zużycie węgla o 9%, oszczędzając ponad 84 tys. ton emisji dwutlenku węgla, a zakład Brightwater ograniczył emisję CO2e o 25% dzięki współspalaniu biomasy.
Fonterra planuje także przeniesienie swoich zakładów produkcyjnych wykorzystujących gaz ziemny na bardziej zrównoważone źródła energii, takie jak biomasa, biogaz i energia elektryczna ze źródeł odnawialnych, co jest kolejnym krokiem w ich strategii zrównoważonego rozwoju.
Zobacz także: Ślad węglowy w branży mleczarskiej: Dążenie do zrównoważonego rozwoju