W 2023 roku produkcja mleka we Francji ponownie odnotowała spadek, co ma istotne konsekwencje dla przetwórstwa mleczarskiego w kraju. Według danych Ministerstwa Rolnictwa, produkcja masła i serów została ograniczona w porównaniu do poprzedniego roku.
Francuski sektor mleczarski zmaga się ze stałym spadkiem produkcji mleka. Według najnowszych danych opublikowanych przez Służbę Statystyczną Ministerstwa Rolnictwa (Agreste), w 2023 roku wyprodukowano około 22,7 miliarda litrów surowego mleka, co oznacza spadek o 2,7 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Tendencja ta odbija się również na przetwórstwie mleka, gdzie produkcja masła i serów również uległa zmniejszeniu w stosunku do roku 2022.
Należy zauważyć, że udział producentów konwencjonalnych w produkcji mleka stale rośnie, osiągając 78,9 procent w 2023 roku, co stanowi niewielki wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim. W tym samym czasie, mleko sprzedawane pod ochronionymi nazwami pochodzenia oraz oznaczeniami geograficznymi straciło na popularności, spadając z 16,6 do 15,7 procent. Natomiast udział mleka organicznego pozostał na stabilnym poziomie 5,4 procent.
Analizując dalsze przetwarzanie mleka, widać niewielki spadek produkcji jogurtów i deserów mlecznych oraz masła w 2023 roku. Produkcja jogurtów i deserów mlecznych była o 0,4 procent niższa niż w roku poprzednim, osiągając łączny wolumen wynoszący 1,96 miliona ton, podczas gdy produkcja masła spadła o 1,2 procent do 351 341 ton.
Jednakże, nie wszystkie kategorie produktów mlecznych odnotowały spadek produkcji. Produkcja serów świeżych wzrosła o 1,7 procent, osiągając 639 416 ton, podczas gdy produkcja serów półtwardych spadła o 5,5 procent do 232 583 ton. Ponadto produkcja serwatki w proszku uległa znacznemu zmniejszeniu, spadając o 11,4 procent w porównaniu z rokiem poprzednim.
Zobacz także: Nowe wsparcie dla hodowców bydła mięsnego: dotacja na zakup buhaja