Partnerzy portalu:

AktualnościGłówne kierunki w mleczarstwie

Główne kierunki w mleczarstwie

Opublikowane:

Marcin Hydzik skupia się na przedstawieniu czterech głównych wyzwań stojących przed polską branżą mleczarską, którymi są kwestie społeczno-ekonomiczne, klimatyczno-środowiskowe, zdrowotne i komunikacyjne.

Powiedział, że m.in. Europejski Zielony Ład został wkomponowany w dotychczasowe działania firm mleczarskich w obszarach minimalizacji wpływu na środowisko, utylizacji odpadów, wprowadzania alternatywnych źródeł energii i procesów oszczędzania energii oraz rolnictwa regeneracyjnego.

Z kolei dobrostan zwierząt stał się jednym z atrybutów jakości produkcji. Odpowiedź branży mleczarskiej na zmiany klimatyczne należy zatem szeroko rozumieć jako zrównoważony rozwój, przejawiający się poprzez współpracę z producentami mleka, wsparcie wdrażania zasad zrównoważonego rolnictwa, promocję promowania zrównoważonej transformacji oraz zdobywanie wiedzy na temat zasad i wymagań raportowania ESG.

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...