Marcin Hydzik skupia się na przedstawieniu czterech głównych wyzwań stojących przed polską branżą mleczarską, którymi są kwestie społeczno-ekonomiczne, klimatyczno-środowiskowe, zdrowotne i komunikacyjne.
Powiedział, że m.in. Europejski Zielony Ład został wkomponowany w dotychczasowe działania firm mleczarskich w obszarach minimalizacji wpływu na środowisko, utylizacji odpadów, wprowadzania alternatywnych źródeł energii i procesów oszczędzania energii oraz rolnictwa regeneracyjnego.
Z kolei dobrostan zwierząt stał się jednym z atrybutów jakości produkcji. Odpowiedź branży mleczarskiej na zmiany klimatyczne należy zatem szeroko rozumieć jako zrównoważony rozwój, przejawiający się poprzez współpracę z producentami mleka, wsparcie wdrażania zasad zrównoważonego rolnictwa, promocję promowania zrównoważonej transformacji oraz zdobywanie wiedzy na temat zasad i wymagań raportowania ESG.