Przygotuj się na nowy poziom smaków z naszym przepisem na Grillowane Bułeczki z Serem Feta i Miętą! To idealna propozycja na wyjątkowy weekendowy brunch.
Zaskocz swoich gości niebanalnym połączeniem delikatnego sera feta i orzeźwiającej mięty, zapieczonych w chrupiących bułeczkach, prosto z grilla! Czy jest lepszy sposób na cieszenie się letnimi dniami? Czas przygotowania to tylko 100 minut, a efekt końcowy? Absolutnie warte tego! Sprawdź nasz przepis i daj się ponieść kulinarnym eksperymentom.
GRILLOWANE BUŁECZKI Z SEREM FETA I MIĘTA
Czas przygotowania: 100 minut
Pieczenie: ok. 20 minut
Liczba porcji: ok. 12 bułeczek
SKŁADNIKI:
Mąka pszenna: 3 szklanki
Drożdże świeże: 30 g
Ser typu feta: 150g
Garść liści świeżej mięty
Letnia woda: szklanka
Sól: łyżeczka
Cukier: łyżeczka
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
WYKONANIE:
Mąkę przesiej do miski. Ser feta pokrusz i dodaj do mąki razem z posiekaną miętą. Do składników dodaj sól, cukier oraz drożdże. Wlej powoli letnią wodę i wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne. To może potrwać około 10 minut. Ciasto przykryj ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu na około godzinkę.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką. Podziel je na 12 części i uformuj płaskie placuszki. Pozostaw je znów do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki umieść delikatnie na rozgrzanym grillu – możesz użyć także elektrycznego, albo po prostu upiec w piekarniku. W każdej odsłonie będą smakować wyśmienicie.
Grilluj z dwóch stron po ok. 8 minut lub piecz w piekarniku 20 minut w temp. 185 stopni.
Autor: Elżbieta Matuszewska