Czy słyszeliście o połączeniu gruszki z serem pleśniowym w risotto? Brzmi niezwykle? To dlatego, że takie jest! Zapraszam do odkrycia tego wyjątkowego przepisu na gruszkowe risotto, które zachwyci nie tylko Twoje podniebienie, ale także gości przy stole. Niech aromat gruszek, ser pleśniowy i tymianek przeniesie Cię w kulinarną podróż pełną smaków. Zobacz, jak krok po kroku przygotować to danie i zaskocz wszystkich niebanalnym połączeniem!
GRUSZKOWE RISOTTO Z SEREM PLEŚNIOWYM
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 5
SKŁADNIKI:
ryż arborio: opakowanie 500g
białe wino wytrawne: szklanka
cebula: 1 duża
bulion warzywny – 2-3 szklanki
gruszka: 2 sztuki
ser pleśniowy: 2 opakowania (po 100g)
roszponka: opakowanie
tymianek: świeży lub suszony
orzechy włoskie: do dekoracji
olej: do smażenia
WYKONANIE:
Na oleju podsmaż pokrojona w kostkę cebulę, gdy się zeszkli – dodaj ryż i smaż 5 min.
Na patelnie wlej wino, mieszaj dopóki ryż nie wchłonie płynu. Następnie małymi porcjami dodawaj bulion, mieszając co chwilę. Powtarzaj te czynności – aż do momentu, gdy ryż będzie miękki.
Do ryżu dodaj pokrojone w kostkę gruszki oraz pokruszony ser pleśniowy i tymianek. Mieszaj aż ser się rozpuści. Podawaj układając na roszponce i obsypując orzechami.
Autor: Elżbieta Matuszewska