Partnerzy portalu:

Po pracyGRUSZKOWE RISOTTO Z SEREM PLEŚNIOWYM

GRUSZKOWE RISOTTO Z SEREM PLEŚNIOWYM

Opublikowane:

Czy słyszeliście o połączeniu gruszki z serem pleśniowym w risotto? Brzmi niezwykle? To dlatego, że takie jest! Zapraszam do odkrycia tego wyjątkowego przepisu na gruszkowe risotto, które zachwyci nie tylko Twoje podniebienie, ale także gości przy stole. Niech aromat gruszek, ser pleśniowy i tymianek przeniesie Cię w kulinarną podróż pełną smaków. Zobacz, jak krok po kroku przygotować to danie i zaskocz wszystkich niebanalnym połączeniem!

GRUSZKOWE RISOTTO Z SEREM PLEŚNIOWYM

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 5

SKŁADNIKI:

ryż arborio: opakowanie 500g

białe wino wytrawne: szklanka

cebula: 1 duża

bulion warzywny – 2-3 szklanki

gruszka: 2 sztuki

ser pleśniowy: 2 opakowania (po 100g)

roszponka: opakowanie

tymianek: świeży lub suszony

orzechy włoskie: do dekoracji

olej: do smażenia

WYKONANIE:

Na oleju podsmaż pokrojona w kostkę cebulę, gdy się zeszkli – dodaj ryż i smaż 5 min.

Na patelnie wlej wino, mieszaj dopóki ryż nie wchłonie płynu. Następnie małymi porcjami dodawaj bulion, mieszając co chwilę. Powtarzaj te czynności – aż do momentu, gdy ryż będzie miękki.

Do ryżu dodaj pokrojone w kostkę gruszki oraz pokruszony ser pleśniowy i tymianek. Mieszaj aż ser się rozpuści. Podawaj układając na roszponce i obsypując orzechami.

Autor: Elżbieta Matuszewska

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...

Węgry zakazują importu mięsa z Polski

Od piątku na Węgrzech obowiązuje zakaz importu bydła, trzody...