W ostatnich dniach Teksas oraz Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) poinformowały o wykryciu grypy ptaków typu H5N1, znanej również jako ptasia grypa, u osoby mającej bezpośredni kontakt z krowami mlecznymi.
Te krowy, podejrzewane o zakażenie wirusem, zwróciły uwagę ekspertów na potencjalne nowe zagrożenie zdrowia publicznego. Jest to drugi odnotowany przypadek transmisji tego szczepu wirusa z ssaków na ludzi w Stanach Zjednoczonych, co sygnalizuje ewentualne rozprzestrzenianie się wirusa na inne gatunki ssaków, w tym na bydło mleczne.
Stanowisko CDC i działania prewencyjne
Mimo tego zaskakującego przypadku, CDC utrzymuje, że ogólne ryzyko dla ludności USA związane z grypą ptaków H5N1 pozostaje niskie. Zarażony mieszkaniec Teksasu doświadczył zapalenia oka jako jedynego symptomu, co może sugerować ograniczone skutki zdrowotne dla ludzi. Jednakże, wykrycie wirusa w próbkach mleka z Teksasu i Kansas, jak poinformowało Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) 25 marca, podkreśla potrzebę ścisłej obserwacji i kontrolowania rozprzestrzeniania się wirusa.
Zapewnienia bezpieczeństwa żywności
W odpowiedzi na te wydarzenia, USDA zapewniło, że krajowe zaopatrzenie w mleko pozostaje bezpieczne. Podkreślono, że mleko od zarażonych krów jest albo wykorzystywane w bezpieczny sposób, albo niszczone, aby zapobiec przedostaniu się wirusa do łańcucha żywnościowego. Kluczową rolę odgrywa tutaj pasteryzacja, proces, który eliminuje bakterie i wirusy, w tym grypę ptaków, z mleka przed wprowadzeniem go do obrotu międzystanowego.
Zarówno USDA, jak i Departament Rolnictwa Nebraski podjęły kroki mające na celu monitorowanie i kontrolowanie sytuacji, zwłaszcza po wykryciu wirusa u bydła mlecznego w kolejnych stanach. Mimo to, w poniedziałek odnotowano spadek na giełdzie Chicago Mercantile Exchange w kontraktach terminowych na bydło żywe i pasze, co odzwierciedla obawy rynku związane z potencjalnym wpływem wykrycia grypy ptaków u bydła na popyt na mięso i produkty mleczne.
Zobacz także: USA: Ptasia grypa w mleku krów – bezpieczeństwo żywnościowe nadal gwarantowane