W historycznym momencie dla przemysłu spożywczego w Europie, izraelska firma Aleph Farms podjęła kroki w kierunku wprowadzenia swojego hodowanego w laboratorium mięsa na rynek szwajcarski. Współpracując z największą siecią supermarketów w kraju, Migros, firma złożyła wniosek o zatwierdzenie swojego produktu w Szwajcarskim Federalnym Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii (FSVO).
Badania przeprowadzone przez obie firmy wykazały, że aż 74% konsumentów w Szwajcarii jest otwarte na eksperymentowanie z mięsem hodowlanym, kierując się troską o środowisko i etyczne traktowanie zwierząt.
Choć Szwajcaria nie jest częścią Unii Europejskiej, krok ten ma ogromne znaczenie dla całego kontynentu
Choć Szwajcaria nie jest częścią Unii Europejskiej, krok ten ma ogromne znaczenie dla całego kontynentu. W Europie panuje mieszane uczucie wobec hodowanego mięsa. Podczas gdy niektóre kraje, takie jak Włochy, starają się wprowadzić zakazy, inne, takie jak Holandia, inwestują w tę technologię.
Niemniej jednak, inicjatywa Aleph Farms stanowi wezwanie dla UE do przejrzenia i ujednolicenia swojej polityki w zakresie mięsa hodowlanego. Aby w pełni wykorzystać potencjał tej technologii, Europa będzie musiała przyjąć spójną strategię wspierającą zrównoważoną produkcję białka i zapewnić jasność w procesach regulacyjnych.
Z pewnością jest to przełomowy moment dla przyszłości mięsa w Europie i na świecie.