Partnerzy portalu:

InnowacjeJak rolnik może wykorzystać sztuczną inteligencję?

Jak rolnik może wykorzystać sztuczną inteligencję?

Opublikowane:

Robotyka, Internet Rzeczy (IoT) i Sztuczna Inteligencja (AI) rewolucjonizują świat. Aby przygotować się do nieuniknionej rewolucji technologicznej branża mleczarska może czerpać wiedzę z doświadczeń przemysłu medycznego, który takie rozwiązania stosuje na szeroką skalę już od lat. 

Robotyka w oborach

W Szpitalu Uniwersyteckim w Aalborgh (Jutlandia Północna, Dania) roboty o nazwie PARO transportują do 3000 próbek krwi w stabilnej temperaturze, aby zapewnić ich dokładną analizę. Reagują na dotyk i dźwięk, dzięki czemu pomagają ograniczyć stres, niepokój i samotność pacjentów.

W gospodarstwach mlecznych już od wielu lat znajdują zastosowanie roboty do sprzątania rusztów, zadawania paszy czy też podgarniania jej na stole paszowym. AgriTech Capital szacuje, że na całym świecie roboty doją ponad 1 milion krów, a według Dairyland Initiative jeden robot udojowy może wydoić średnio 53-70 krów.

Internet Rzeczy (IoT – Internet of Things)

Technologie IoT w medycynie, w tym urządzenia inteligentne i do noszenia, eliminują potrzebę ciągłego monitorowania stanu pacjenta, dzięki czemu personel przyłóżkowy może przeznaczyć swój czas na inne zadania.

Takie urządzenia mogą precyzyjnie oceniać zarządzanie gospodarstwem mlecznym i nakłady na nie w czasie rzeczywistym, poprawiając dokładność i oszczędzając czas rolników. Już teraz w branży mleczarskiej powszechnie stosuje się obroże i kolczyki w uszach. Kilka lat temu na amerykańskim rynku mlecznym pojawił się inteligentny bolus, który monitoruje przemieszczanie się i produktywność krów. Dzięki temu system można zauważyć problemy zdrowotne zanim rolnik dostrzeże ich pierwsze symptomy, co może przełożyć się na duże oszczędności w skali roku.

Sztuczna inteligencja (AI)

Dzięki zastosowaniu sztucznej inteligencji można poprawić wykrywanie chorób i przewidywać wyniki leczenia. 

W gospodarstwach rolnych, dzięki AI możemy przezwyciężyć błędy ludzkie, dokładnie analizując dane, prognozując plony, wykrywając potencjalne problemy zdrowotne, optymalizując alokację zasobów i łącząc decyzje z potrzebami rynku i cenami. Obliczenia AI mogą również odegrać kluczową rolę w rozwiązaniu problemu kredytów węglowych i niedoboru zasobów. Co więcej, duże zbiory danych i przetwarzanie ich w chmurze umożliwiają rolnikom radzenie sobie z prawdziwymi wyzwaniami przed którymi stoją, wynikającymi z genetyki, pogody, wahań rynkowych, mikrobiomu gleby i zwierząt.

Więcej miejsc pracy dzięki nowoczesnym technologiom

Robotyka, Internet Rzeczy i Sztuczna Inteligencja poprawiły jakość opieki w służbie zdrowia i spowodowały przeorganizowanie miejsc pracy, nawet pracowników wykwalifikowanych. Ich role się znacząco zmieniły. Badanie przeprowadzone przez MIT i Brigham and Women`s Hospital (USA) wykazało, że wielu pacjentów chce współpracować z robotami w przypadku niektórych usług opieki zdrowotnej, ale nadal pragną kontaktu z człowiekiem w bardziej skomplikowanych i wrażliwych kwestiach. Dlatego roboty nie zastąpią pracowników służby zdrowia, mogą jedynie pozwolić im się skupić na bardziej znaczących zadaniach. 

W przyszłości automatyzacja będzie ukierunkowana na zawody, których ludzie nie chcą wykonywać. Rolnictwo od dziesięcioleci zmaga się z problemem braku zasobów ludzkich z powodu niskich wynagrodzeń i trudnych warunków.

Badanie McKinsey wykazało, że ponad połowa dużych i prawie 25% małych gospodarstw w USA korzysta lub planuje korzystać z technologii rolnictwa precyzyjnego, w związku z czym zapotrzebowanie na stanowiska wymagające wysokich kwalifikacji będzie stale rosło. Przyszłych pracowników branży mleczarskiej należy rekrutować z nowymi umiejętnościami – analizą danych, inżynierią oprogramowania i kodowaniem. 

Wielu specjalistów twierdzi, że sztuczna inteligencja doprowadzi do długoterminowego wzrostu liczby miejsc pracy poprzez zwiększenie produktywności i konsumpcji oraz utworzenie nowych kategorii ludzkich stanowisk pracy, które uzupełniają zadania wykonywane przez systemy sztucznej inteligencji. Wykorzystanie robotyki, czujników i sztucznej inteligencji do wydajnej, precyzyjnej i opłacalnej uprawy żywności nie tylko zapewnia bezpieczną i niedrogą żywność, ale toruje drogę do dobrobytu pracownikom.

Autor: Kinga Piotrowska

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...