Partnerzy portalu:

Po pracyKatarzyna Bosacka analizuje wartości odżywcze mleka krowiego i napoju owsianego

Katarzyna Bosacka analizuje wartości odżywcze mleka krowiego i napoju owsianego

Opublikowane:

Katarzyna Bosacka, znana ekspertka ds. żywienia, przeprowadziła ciekawą analizę wartości odżywczych dwóch popularnych produktów – mleka krowiego i napoju owsianego. Swoje obserwacje oraz wnioski opublikowała na swoim profilu na Instagramie.

Z jej analizy wynika, że mleko krowie o zawartości tłuszczu 1,5% oraz napój owsiany mają zbliżoną wartość energetyczną, wynoszącą około 55 kcal w 100 ml. Co więcej, oba produkty dostarczają porównywalną ilość wapnia. Jednak, jak zaznacza Bosacka, wapń pochodzący z mleka krowiego jest lepiej przyswajalny przez organizm.

Mimo wielu podobieństw, istnieją też znaczące różnice między tymi produktami. Mleko krowie zawiera dwa razy więcej witaminy D w porównaniu do napoju owsianego. Z kolei napój owsiany jest bogatszy w węglowodany, co może stanowić problem dla osób z diagnozą cukrzycy czy insulinooporności. Ponadto, napój owsiany dostarcza organizmowi mniej białka.

Katarzyna Bosacka podkreśla, że decyzja o zamianie mleka krowiego na napój roślinny w diecie nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Ostateczny wybór zawsze powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb organizmu oraz celów zdrowotnych.

Zobacz cały materiał.

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...

Węgry zakazują importu mięsa z Polski

Od piątku na Węgrzech obowiązuje zakaz importu bydła, trzody...