W ostatnich miesiącach ceny przetworów mlecznych na światowym rynku mleczarskim nadal spadały, jednak ich dynamika znacznie osłabła. Jej zakres jest szeroki i dotyczy wszystkich głównych produktów mlecznych, przy czym największe roczne obniżki cen widoczne są w przypadku serwatki, masła, mleka odtłuszczonego i mleka pełnego w proszku.
Jak podają analitycy Credit Agricole „Podtrzymujemy naszą ocenę, że światowy rynek mleka pozostanie w spadkowej fazie cyklu do III kw. 2024 r. Czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych oraz perspektywy odbudowy popytu na produkty mleczne w Chinach wraz z prognozowanym przez nas ożywieniem gospodarczym w tym kraju. W konsekwencji oczekujemy, że cena skupu mleka w kolejnych kwartałach będzie kształtować się w trendzie spadkowym w ślad za obniżającymi się cenami produktów mlecznych. Lokalnie czynnikiem ograniczającym skalę spadku cen jest wysoka konkurencja o surowiec pomiędzy mleczarniami. Tym samym prognozujemy, że na koniec 2023 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 195 zł/hl, a na koniec 2024 r. ok. 190 zł/hl.”