Komitet Sterujący, którego celem jest rozwój praktyk zrównoważonego mleczarstwa w Polsce, rozpoczął swoją pracę. Inicjatywa ta ma na celu wspieranie transformacji polskiego mleczarstwa w ramach unijnej strategii „Od pola do stołu”, która jest elementem Zielonego Ładu. Komitet ma także przygotować branżę na transformacje w kwestii zrównoważonego rozwoju, spełnienie norm prawnych oraz oczekiwań klientów i konsumentów.
Komitet składa się z przedstawicieli Polskiej Izby Mleka, Związku Polskich Przetwórców Mleka oraz Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, a w spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele innych firm mleczarskich. Podczas spotkania omówiono zakres prac grupy oraz jej główne cele, a uczestnicy jednogłośnie podsumowali spotkanie jako udane.
Komitet będzie pracował nad sporządzeniem analizy obszarów wpływu branży pod kątem zrównoważonego mleczarstwa, przygotowaniem wykazu aktów prawnych dotyczących zrównoważonego rozwoju zawierających wymogi prawne wobec branży, sporządzeniem wyciągu z wymogów sieci handlowych dotyczących zrównoważonego rozwoju dla spółek dostarczających produkty mleczarskie oraz prezentacją na temat wymagań zawartych w Dyrektywie CSRD.
Komitet Sterujący jest inicjatywą niezwykle ważną i istotną, która ma na celu przyspieszenie transformacji polskiego mleczarstwa na bardziej zrównoważone i przyjazne dla środowiska. Kolejne obrady zaplanowane są na 9 maja 2023 r. w siedzibie Związku Polskich Przetwórców Mleka w Warszawie.
Beauty Dust is very pretty to look at and it tastes like nothing, which is great. Here is what it’s supposed to do: This ancient empiric formula expands beauty through alchemizing elements legendary for their youth preserving, fortifying and tonifying qualities. Glowing supple skin, lustrous shiny hair and twinkling bright eyes are holistically bestowed from the inside out.