Partnerzy portalu:

AktualnościKonsolidacja i innowacje kluczem do globalnego sukcesu polskiego sektora mleczarskiego

Konsolidacja i innowacje kluczem do globalnego sukcesu polskiego sektora mleczarskiego

Opublikowane:

– Konsolidacja jest ważna, bo dzięki dużej skali produkcji daje firmie siłę. Tylko duże firmy mogą być konkurencyjne na rynkach światowych, bo są w stanie pokryć związane z tym koszty – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podczas niedawnej konferencji prasowej towarzyszącej obchodom 30-lecia firmy Polmlek w Gniewie. Ministrowi towarzyszył sekretarz stanu Stefan Krajewski.

Mleczarstwo, czyli dobrze działający łańcuch żywnościowy

Polski sektor mleczarski to przykład dobrze funkcjonującej tzw. integracji pionowej. Firmy takie jak Polmlek odbierają mleko od rolnika, następnie je przetwarzają i dostarczają do konsumentów, także zagranicą – zauważył minister Czesław Siekierski i dodał, że to zapewnia trwałe powiązanie pomiędzy uczestnikami łańcucha żywnościowego i zabezpiecza odpowiedni podział dochodów między nimi. Rolnik czuje się bezpiecznie, bo ma stałego odbiorcę, a do konsumenta trafiają towary dobrej jakości.

Chcielibyśmy, żeby w ten sposób funkcjonowały także pozostałe sektory – zaznaczył szef resortu rolnictwa.

Minister podkreślił, że 52 proc. skupowanego polskiego mleka jest przetwarzane na produkty eksportowane.

Obecni na konferencji prasowej przedstawiciele branży mleczarskiej jako na najważniejsze obecnie kierunki w rozwoju sektora wskazali na konsolidację, automatyzację oraz zdobywanie rynków poza Europą.

Znaczenie konsolidacji

Minister Czesław Siekierski stwierdził, że sukces na rynkach światowych mogą osiągnąć tylko duże firmy.

– Dlatego konsolidacja jest ważna, bo dzięki dużej skali produkcji, daje firmie siłę. Tylko duże firmy mogą być konkurencyjne na rynkach światowych, bo są w stanie pokryć związane z tym koszty – zauważył szef resortu rolnictwa.

Minister dodał, że podobne procesy można zaobserwować wśród producentów mleka – maleje liczba gospodarstw, za to zwiększa się liczebność stada, skala produkcji oraz wydajność.

Zielony Ład i handel z Ukrainą

Minister Siekierski przypomniał, że zgodnie z oczekiwaniami rolników udało się doprowadzić do ograniczenia wymogów Zielonego Ładu. Dzięki temu stał się on w większym stopniu rolniczym ładem.

Szef resortu rolnictwa powiedział także o wprowadzonych, istotnych ograniczeniach w kwestii napływu towarów z Ukrainy.

Wprowadziliśmy na poziomie Komisji Europejskiej, która decyduje o sprawach handlu, kontyngenty – limity napływu wrażliwych towarów (m.in. cukru, jaj, miodu, owsa), aby uniknąć zachwiania na unijnym rynku – przypomniał minister Siekierski.

Minister podkreślił, że działania te są przymiarką do procesu integracji Ukrainy z UE.

Przyszłe założenia WPR

Minister Siekierski odniósł się także do wypowiedzi przewodniczącej KE Ursuli von der Leyen, która zapowiedziała, że będzie korzystała z otrzymanego 4 września opracowania na temat przyszłości rolnictwa UE przy formułowaniu założeń WPR. Opracowanie zawiera ocenę wyzwań i możliwości oraz zestaw zaleceń. Wśród 14 wytycznych dla przyszłości rolnictwa znalazł się przegląd WPR. Duże znaczenie ma mieć efektywne realizowanie celów środowiskowych, które powinny być ambitne, mierzalne i atrakcyjnie wynagradzane. Wskazuje się też na promocję bardziej zbilansowanej diety, która ma polegać na ograniczaniu spożycia białka zwierzęcego.

W tworzeniu reformy WPR będą jednak uczestniczyły też instytucje, takie jak Parlament Europejski, Rada Ministrów Rolnictwa UE, a przede wszystkim – rolnicy. Rolnicy, poprzez swoje struktury w UE, mają coraz większy wpływ na to, co się dzieje w unijnym rolnictwie. Powinni oni mieć udział w określeniu charakteru przyszłej WPR – podkreślił szef resortu rolnictwa i poinformował, że przygotowujemy nasze stanowisko dotyczące kierunku reform WPR. Konsultujemy się z ekspertami i rolnikami.

Rola dialogu

Sekretarz stanu Stefan Krajewski nawiązał do wartości eksportu produktów rolnych za 2023 r., która wyniosła 236 mld zł.

Nie byłoby to możliwe, gdyby polscy rolnicy nie wykorzystali szansy, jaką im dała obecność w UE. Wraz z rolnictwem rozwija się przetwórstwo. Aby ten rozwój był możliwy, potrzebny jest dialog, na który stawia kierownictwo MRiRW. Od pierwszego dnia w resorcie spotykamy się z rolnikami i przetwórcami, aby w tym dialogu wypracować jak najlepsze rozwiązania – podkreślił sekretarz stanu.

Wiceminister Krajewski stwierdził, że najlepszym do tego miejscem są takie spotkania, jak właśnie to, gdzie znajdują się fachowcy, przedstawiciele branży, a ich głos musi być słyszalny.

Rolnicy dostosowują się do przepisów UE, pod warunkiem, że mają one charakter zdroworozsądkowy. Tak samo firmy przetwórcze rozwijają się i sięgają po nowe technologie pod warunkiem sprzyjającej polityki rządu – dodał sekretarz stanu.

Zobacz także: Indie: Rzadka infekcja związana ze spożyciem niepasteryzowanych produktów mlecznych

ŹródłoMRiRW

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...