Partnerzy portalu:

AktualnościKontrowersje wokół prezentacji mięsa jako „Zrównoważonego żywienia" na Konferencji Klimatycznej Cop28

Kontrowersje wokół prezentacji mięsa jako „Zrównoważonego żywienia” na Konferencji Klimatycznej Cop28

Opublikowane:

Podczas nadchodzącej konferencji klimatycznej Cop28 w Dubaju, branża mięsna planuje zaprezentować mięso jako „zrównoważone żywienie”. Dokumenty, do których dotarły The Guardian i DeSmog, ujawniają, że najwięksi producenci mięsa i grupy lobbingowe mają zamiar silnie promować pro-mięsne przesłanie.

zrównoważone żywienie

JBS, największa na świecie firma mięsna, wraz z innymi potentatami branży, takimi jak Global Dairy Platform i North American Meat Institute, planują aktywnie uczestniczyć w konferencji. Dokumenty Global Meat Alliance (GMA), finansowanej przez branżę, podkreślają zamiar promowania „naszych dowodów naukowych” w trakcie szczytu.

Branża mięsna i mleczna znajduje się pod coraz większą presją ze względu na ich znaczący udział w emisji gazów cieplarnianych. Przemysł mleczny odpowiada za 3,4% globalnych emisji indukowanych przez człowieka, więcej niż lotnictwo.

W dokumentach widać, że grupy handlowe planują wykorzystać Cop28 do kształtowania dyskusji. Jedna z grup ma zamiar „naciskać” na Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), aby promowała „pozytywną treść na temat hodowli zwierząt”.

Rolnictwo zwierzęce jest największym emitentem metanu, gazu cieplarnianego, który jest 80 razy bardziej szkodliwy niż dwutlenek węgla w ciągu 20 lat. Naukowcy ostrzegają, że bez szybkich działań, metan z rolnictwa może spowodować wzrost temperatury o 1,5°C powyżej poziomów przedindustrialnych, co grozi nieodwracalnymi zmianami klimatycznymi.

każde wiarygodne działanie na rzecz redukcji emisji w sektorze żywnościowym nieuchronnie doprowadzi do zmniejszenia produkcji mięsa i produktów mlecznych

Jennifer Jacquet, profesor nauk o środowisku i polityce na Uniwersytecie w Miami, zauważa, że firmy z branży mięsnej intensyfikują działania w obliczu rosnącej presji. Nusa Urbancic, dyrektor kampanii Changing Markets Foundation, twierdzi, że „każde wiarygodne działanie na rzecz redukcji emisji w sektorze żywnościowym nieuchronnie doprowadzi do zmniejszenia produkcji mięsa i produktów mlecznych”.

Dokumenty wskazują, że najwięksi emitenci z sektora mięsnego planują liczne udział w Cop28. Podczas Cop27, JBS uzyskało dostęp do rozmów jako część delegacji brazylijskiej.

Firmy na szczycie będą wspierane przez grupy lobbingowe, niektóre z nich mają historię działania na przeszkodzie. Wśród nich znajduje się North American Meat Institute (Nami), które w 2022 roku wciąż kwestionowało, czy zmiana klimatu jest spowodowana przez ludzi.

Dokumenty pokazują również, że firmy mleczne planują wysłać „dużą delegację” na Cop28. Tymczasem krytyka ze strony krajów zainteresowanych mięsem doprowadziła do złagodzenia rekomendacji Międzyrządowego Panelu ds. Zmian Klimatu w kwestii diet.

Firmy i grupy handlowe są instruowane, jak „mieć największy wpływ”, wyposażając delegatów w „kluczowe przesłania i rozwiązania”.

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...