Partnerzy portalu:

InnowacjeKopie vs. Oryginał

Kopie vs. Oryginał

Opublikowane:

Jak podał Związek Polskie Mięso, w czasopiśmie Science Food Science opublikowano wyniki badań oceniających jakość odżywczą produktów pochodzenia roślinnego podobnych do mleka i mięsa w kanadyjskim systemie zaopatrzenia w żywność. Produkty są klasyfikowane na analogi roślinne i produkty zwierzęce na podstawie listy składników. Produkty badano pod kątem zawartości składników odżywczych, ogólnej jakości odżywczej przy użyciu modelu profilowania wartości odżywczych Food Standards Australia New Zealand oraz pod kątem ceny i poziomu przetworzenia przy użyciu klasyfikacji NOVA.

Wszystkie analogi roślinne miały niższą zawartość białka i wyższą całkowitą zawartość węglowodanów, cukru i błonnika w porównaniu z odpowiednimi produktami pochodzenia zwierzęcego.

„Wszystkie analogi roślinne miały niższą zawartość białka i wyższą całkowitą zawartość węglowodanów, cukru i błonnika w porównaniu z odpowiednimi produktami pochodzenia zwierzęcego. W porównaniu z odpowiednimi produktami pochodzenia zwierzęcego, roślinne analogi mleka i mięsa miały niższą wartość energetyczną, całkowitą zawartość tłuszczu i tłuszczów nasyconych. Jogurty roślinne i analogi mięsa miały niższą zawartość sodu, a wszystkie roślinne analogi produktów mlecznych miały niższą zawartość wapnia” – mówi ZPM. Ponadto roślinne analogi sera i jogurtu są droższe niż produkty pochodzenia zwierzęcego, ale nie ma znaczącej różnicy między produktami mlecznymi i mięsnymi. Nie ma związku pomiędzy stopniem przetworzenia a ogólną jakością odżywczą produktów mlecznych i mięsnych.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...