Jesień w pełni, co oznacza, że nadszedł czas na kremowe, rozgrzewające zupy! Odkryj nasz niezawodny przepis na KREM Z DYNI ze śmietaną, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Doskonałe połączenie słodyczy dyni z pikantnym czosnkiem i kremowością śmietany. Gotowy w zaledwie 100 minutach, idealny na każdy chłodny wieczór. A na wierzchu? Chrupiące grzanki i pestki dyni dla pełni smaków!
KREM Z DYNI ze śmietaną
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Liczba porcji: 6
SKŁADNIKI:
dynia: ok. 1,3 kg
cebula: 1 duża
śmietana 30%: szklanka
bulion: 2 szklanki
czosnek: dwa ząbki
oliwa: 3 łyżki
olej: do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatułowa
pestki dyni, grzanki: do dekoracji.
WYKONANIE:
Dynię pozbaw pestek, pokrój na mniejsze części i wyłóż na blachę do pieczenia. Polej oliwą posyp solą, pieprzem (możesz posypać także ulubionymi ziołami). Piecz 60 minut w temp. 185 stopni.
Wystudzoną dynie obierz ze skóry – miąższ wrzuć do garnka.
Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodaj do dyni.
Podlej bulionem i dodaj przyprawy – gotuj ok. 10 minut.
Wszystko zblenduj na gładką zupę. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze chwilkę.
Podając krem na talerzu – dodaj na wierzch pestki dyni i grzanki.
Autor: Elżbieta Matuszewska