Zapraszam Cię do kulinarnego świata, gdzie prostota spotyka się z elegancją, a każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów. Odkryj nasz przepis na krewetki w śmietanowym sosie, idealny na wyjątkowe okazje lub po prostu, gdy chcesz sprawić sobie małą przyjemność.
Każdy etap przygotowania tego dania to przygoda, która prowadzi do niezapomnianego finału – delikatnych krewetek otulonych aksamitnym śmietanowym sosem, podanych na łóżku al dente spaghetti. Finalny akcent w postaci startego parmezanu i pietruszki przeniesie Cię wprost na włoską Rivierę.
KREWETKI W ŚMIETANOWYM SOSIE
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
SKŁADNIKI:
krewetki: 500g
makaron spaghetti: 300g
cebula: 1 średnia sztuka
czosnek: 2 ząbki
białe wino: 80 ml
śmietana 30% – 200 ml
starty parmezan: 5 łyżek
sól, pieprz – do smaku
olej – łyżka do smażenia
pietruszka – do dekoracji
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, smażymy chwilę i wlewamy wino. Gotujemy aż na patelni zostanie ok. ¼ płynu. W kolejnym kroku wlewamy śmietanę i mieszamy. Następnie wsypujemy cztery łyżki parmezanu i czekamy aż ser się rozpuści – sos doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Dorzucamy krewetki – gotujemy je w sosie ok. 3 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu– do postaci al dente.
Odcedzony makaron wrzucamy do sosu i wszystko dokładnie mieszamy – smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe danie wykładamy na talerz – posypujemy resztą parmezanu oraz listkami pietruszki.
Autor: Elżbieta Matuszewska