Przygotuj się na najstraszniejszy przepis tego Halloween – „Krwawa Dłoń Zombie”!
Masz ochotę na coś naprawdę mrocznego i oryginalnego? Chcesz zaskoczyć swoich gości nie tylko dekoracjami, ale także halloweenowym przysmakiem? Mamy dla Ciebie coś specjalnego!
Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć coś, co zaskoczy wszystkich wokół. To idealny przepis na Halloween, który wprowadzi niepowtarzalny klimat do Twojego domu!
Nie czekaj, sprawdź pełny przepis i przygotuj się na strasznie dobre wrażenia kulinarne!
KRWAWA DŁOŃ ZOMBIE
Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie
Liczba porcji: 10
SKŁADNIKI:
mąką: 3 szklanki
woda: 1 szklanka
olej: 4 łyżki
drożdże świeże: 25 g
cukier: łyżeczka
sól: 1,5 łyżeczki
ketchup: kilka łyżek
pestki dyni: do dekoracji
WYKONANIE:
Mąkę, wodę, olej, drożdże, cukier i sól , cukier umieść w misce – pamiętaj składniki musza mieć temperaturę pokojową.
Wyrabiaj ciasto przez ok. 20 minut – musi być zwarte, gładkie i elastyczne.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Połóż dłoń na cieście i małym nożem wytnij kształt.
Delikatnie przełóż dłoń z ciasta na blaszkę i posmaruj ketchupem, a w miejscu paznokci wciśnij pestki dyni.
Piecz w piekarniku, aż boki lekko się zarumienią.
Autor: Elżbieta Matuszewska