Partnerzy portalu:

RynkiRynek mięsaKryzys w Argentynie. Spada spożycie wołowiny

Kryzys w Argentynie. Spada spożycie wołowiny

Opublikowane:

Argentyna słynie z produkcji wołowiny i zamiłowania do tego mięsa, ale w marcu jego spożycie spadło do „historycznie niskiego poziomu” – podał w poniedziałek dziennik „Clarin”. Spadek wiązany jest z kryzysem gospodarczym i szalejącą inflacją.

W marcu konsumpcja mięsa wołowego per capita była o 18,5 proc. niższa niż przed rokiem i wyniosła, w przeliczeniu, 42,6 kg na osobę na rok – poinformowała izba przemysłowo-handlowa mięsa i produktów pochodnych CICCRA, oceniając to jako najgorszy wynik od 30 lat.

Argentyńczycy nie mają pieniędzy

– Ludzie nie mają pieniędzy – powiedział przewodniczący CICCRA Miguel Schiariti.

Argentyna była kiedyś jednym z najbogatszych krajów świata, co zawdzięczała głównie eksportowi wołowiny. Teraz znajduje się w głębokim kryzysie, a wielu ludzi nie może sobie pozwolić na mięso krów, które w dalszym ciągu pasą się na pampie – relacjonowała w styczniu stacja BBC.

– Jest bardzo ciężko. Ciągle zadaję sobie pytanie, jak związać koniec z końcem. Jesteśmy krajem wołowiny, ale jemy tylko kurczaki, bo są tańsze – powiedziała wtedy BBC Oriana, młoda mieszkanka Buenos Aires.

Jedna z najwyższych inflacji na świecie

Według niektórych szacunków ponad połowa Argentyńczyków żyje poniżej granicy ubóstwa. Inflacja jest jedną z najwyższych na świecie. W marcu ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 11 proc. w porównaniu z lutym, a w ujęciu rocznym inflacja wyniosła prawie 288 proc.

W ostatnich latach media zwracały uwagę na rosnącą popularność wegetarianizmu w Argentynie. Jedzenie mięsa, szczególnie wołowiny przyrządzanej na ruszcie, wciąż uznawane jest jednak powszechnie za element miejscowej tradycji. Argentyna jest jednym z krajów o najwyższym spożyciu mięsa wołowego per capita na świecie.

Z danych przytaczanych przez dziennik „Guardian” wynika, że w szczytowym 1956 roku przeciętny Argentyńczyk zjadł ponad 100 kg wołowiny. W przedziale od 1914 do 2021 roku najniższy wynik odnotowano w roku 1920 – 46,9 kg. (PAP)

Zobacz także: Wystartował Agro Woman Mentoring 2024

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

AI w oborze: 84% gospodarstw wdraża sztuczną inteligencję

Sztuczna inteligencja przestała być futurystyczną wizją - stała się...

Dramat branży: Setki sklepów mlecznych zamkniętych

Polska branża mleczarska traci swoje lokalne oblicze. W ciągu...

Ceny mleka spadną w 2026 – hodowcy ostrzegają przed krachem

Polski sektor mleczarski, mimo rekordowych wyników eksportowych, znalazł się...

Rozgrzewająca zupa dyniowa ze śmietanką – przepis krok po kroku

Jesień to idealny czas na kremowe zupy, które rozgrzewają...