Partnerzy portalu:

Po pracyKurczak w gorgonzoli

Kurczak w gorgonzoli

Opublikowane:

Czy jesteście gotowi na podróż do świata wyrafinowanych smaków, która odmieni Wasze kulinarne doświadczenia? Oto przepis, który musi znaleźć się w Waszym repertuarze – Kurczak w Gorgonzoli!

Każdy kęs to harmonia smaków, idealne połączenie delikatnego kurczaka z intensywnością gorgonzoli i wyrazistym akcentem boczku lub szynki parmeńskiej. To danie, które sprawi, że każdy posiłek zamieni się w małą uroczystość.

KURCZAK W GORGONZOLI

SKŁADNIKI:

WYKONANIE:

Umyte i osuszone mięso w kurczaka podziel na mniejsze podłużne porcje. Dopraw z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzem. Każdy kawałek owiń 1-2 plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej. Mięso połóż na blaszce i upiec w piekarniku (180st, 40 minut, góra-dół)

Do niewielkiego garnka wlej śmietankę. Dodaj pokruszoną na mniejsze kawałki gorgonzolę i dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż do roztopienia sera.

Mięso po wyjęciu z piekarnika polej sosem, posyp drobno posiekaną natką. Podawaj z ulubionym makaronem.

Autor: Elżbieta Matuszewska

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...