Odkryj smak soczystego kurczaka w maślance!
Czy szukasz nowego pomysłu na pyszny i niebanalny obiad? Mamy dla Ciebie idealną propozycję – Kurczak w Maślance! To przepis, który zachwyci każdego miłośnika dobrze przyrządzonego mięsa.
Czas przygotowania to tylko 90 minut plus czas na marynowanie, a efekt końcowy jest wart każdej minuty!
Podajemy Ci przepis krok po kroku, który pomoże Ci przygotować to aromatyczne danie. Dodatkowo, znajdziesz tam wskazówki, jak uzyskać soczyste mięso.
KURCZAK W MAŚLANCE
Czas przygotowania: 90 minut + czas marynowania
Liczba porcji: 5
SKŁADNIKI:
mięso z kurczaka: udka 1 kg
maślanka: 1 litr
sól: dwie duże łyżki
dowolne warzywa np. papryka, cebula, czosnek, marchew, pietruszka, cukinia
przyprawy: papryka słodka, tymianek
Olej
WYKONANIE:
Udka umyj i osusz – wrzuć do miski, posyp solą i zalej maślanką. Miskę zakryj folią Pozostaw w lodówce na dobę.
1,5 godziny przed pieczeniem wyciągnij kurczaka z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej. W tym czasie przygotuj ulubione warzywa, pokrój je tak jak lubisz…słupki, grube plastry….
Po upływie 1,5 godziny wyciągnij kurczaka z marynaty delikatnie go z niej oczyść.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Na blaszce rozłóż kurczaka i poukładaj na nim pokrojone warzywa, delikatnie je posól i posyp papryką i tymiankiem oraz skrop olejem.
Piecz kurczaka bez przykrycia przez około 1 godzinę (góra-dół).
Praktyczna porada: jeśli będziesz używać cukinii lub bakłażana – wrzuć je na blaszkę dopiero po 35 minutach pieczenia
Autor: Elżbieta Matuszewska