Partnerzy portalu:

Po pracyKurczak w maślance

Kurczak w maślance

Opublikowane:

Odkryj smak soczystego kurczaka w maślance!

Czy szukasz nowego pomysłu na pyszny i niebanalny obiad? Mamy dla Ciebie idealną propozycję – Kurczak w Maślance! To przepis, który zachwyci każdego miłośnika dobrze przyrządzonego mięsa.

Czas przygotowania to tylko 90 minut plus czas na marynowanie, a efekt końcowy jest wart każdej minuty!

Podajemy Ci przepis krok po kroku, który pomoże Ci przygotować to aromatyczne danie. Dodatkowo, znajdziesz tam wskazówki, jak uzyskać soczyste mięso.

KURCZAK W MAŚLANCE

SKŁADNIKI:

WYKONANIE:

Udka umyj i osusz – wrzuć do miski, posyp solą i zalej maślanką. Miskę zakryj folią Pozostaw w lodówce na dobę.

1,5 godziny przed pieczeniem wyciągnij kurczaka z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej. W tym czasie przygotuj ulubione warzywa, pokrój je tak jak lubisz…słupki, grube plastry….

Po upływie 1,5 godziny wyciągnij kurczaka z marynaty delikatnie go z niej oczyść.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Na blaszce rozłóż kurczaka i poukładaj na nim pokrojone warzywa, delikatnie je posól i posyp papryką i tymiankiem oraz skrop olejem.

Piecz kurczaka bez przykrycia przez około 1 godzinę (góra-dół).

Autor: Elżbieta Matuszewska

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...

Węgry zakazują importu mięsa z Polski

Od piątku na Węgrzech obowiązuje zakaz importu bydła, trzody...