Partnerzy portalu:

Po pracyKurczak w maślance

Kurczak w maślance

Opublikowane:

Odkryj smak soczystego kurczaka w maślance!

Czy szukasz nowego pomysłu na pyszny i niebanalny obiad? Mamy dla Ciebie idealną propozycję – Kurczak w Maślance! To przepis, który zachwyci każdego miłośnika dobrze przyrządzonego mięsa.

Czas przygotowania to tylko 90 minut plus czas na marynowanie, a efekt końcowy jest wart każdej minuty!

Podajemy Ci przepis krok po kroku, który pomoże Ci przygotować to aromatyczne danie. Dodatkowo, znajdziesz tam wskazówki, jak uzyskać soczyste mięso.

KURCZAK W MAŚLANCE

SKŁADNIKI:

WYKONANIE:

Udka umyj i osusz – wrzuć do miski, posyp solą i zalej maślanką. Miskę zakryj folią Pozostaw w lodówce na dobę.

1,5 godziny przed pieczeniem wyciągnij kurczaka z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej. W tym czasie przygotuj ulubione warzywa, pokrój je tak jak lubisz…słupki, grube plastry….

Po upływie 1,5 godziny wyciągnij kurczaka z marynaty delikatnie go z niej oczyść.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Na blaszce rozłóż kurczaka i poukładaj na nim pokrojone warzywa, delikatnie je posól i posyp papryką i tymiankiem oraz skrop olejem.

Piecz kurczaka bez przykrycia przez około 1 godzinę (góra-dół).

Autor: Elżbieta Matuszewska

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Zagrożenie pryszczycą w Polsce: Polska Izba Mleka i GIW działają na rzecz bezpieczeństwa sektora mleczarskiego

W obliczu rosnącego zagrożenia wystąpienia pryszczycy w Europie, Polska...

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...