Partnerzy portalu:

Po pracyKurczak w ziołach i w sosie z sera pleśniowego

Kurczak w ziołach i w sosie z sera pleśniowego

Opublikowane:

Odkryj przepis, który przemieni zwykły obiad w kulinarne arcydzieło! Nasz kurczak w ziołach, podany z aksamitnym sosem z sera pleśniowego, to danie, które zachwyca bogactwem smaków i prostotą przygotowania. Idealne na romantyczną kolację czy wykwintny posiłek w gronie najbliższych.

Wyobraź sobie delikatne, soczyste mięso kurczaka, otulone aromatycznymi ziołami i koronnym sosem z intensywnego sera pleśniowego. To połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, przynosząc do stołu odrobinę luksusu i niezapomnianych smaków.

KURCZAK W ZIOŁACH I W SOSIE Z SERA PLEŚNIOWEGO

SKŁADNIKI:

WYKONANIE:

Przygotuj filet z kurczaka – pokrój na plastry i zamarynuj w soli oraz w ulubionych ziołach – pozostaw na 2-3 godziny.

Przygotuj sos. Do niewielkiego garnka wlej śmietanę i dodaj pokruszony ser pleśniowy i podgrzewaj do rozpuszczenia sera (możesz użyć blendera do uzyskania idealnej konsystencji sosu). Dopraw solą i pieprzem.

Na patelni wlej łyżkę oleju i usmaż plastry kurczaka z obydwu stron aż mięso lekko się zarumieni. Zdejmij z patelni i polej obficie sosem z sera pleśniowego. Świetnie smakuje z pieczonym batatami.

Autor: Elżbieta Matuszewska

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...

Węgry zakazują importu mięsa z Polski

Od piątku na Węgrzech obowiązuje zakaz importu bydła, trzody...