Rosnące koszty pasz i coraz większy nacisk na redukcję śladu węglowego zmusza hodowców bydła mlecznego do poszukiwania różnych sposobów na zwiększenie efektywności produkcji mleka. Jedną z dróg do osiągnięcia tego celu może być uzyskanie lepszej strawności pasz.
Mniej paszy, a więcej mleka
Dr Jan Lassen z VikingGenetics i dr Coralia Manzanilla-Pech z Centrum Genetyki Ilościowej i Genomiki Uniwersytetu Arhus w Danii opracowali nowy wskaźnik, który pomaga w określeniu wartości hodowlanej buhajów.
System Wydajności Paszy dla Bydła (CFIT – Cattle Feed Efficiency System) ma pomóc w ograniczeniu emisji metanu przez krowy mleczne. To, oparty na sztucznej inteligencji, system kamer 3D, który odczytuje kolczyk krowy, wykonuje zdjęcia jej grzbietu i pomaga określić przybliżoną masę ciała. Kamera 3D wychwytuje także zmiany w formie i kształcie dawki zadanej na stół paszowy, aby określić indywidualne pobranie paszy przez każde zwierzę. Te dwa elementy tworzą SFI (Saved Feed Index – Indeks Zaoszczędzonej Paszy), który pomaga w określeniu wartości hodowlanej buhajów na podstawie tego, jak dobrze ich córki radzą sobie z wykorzystaniem składników pokarmowych z paszy. CFIT monitoruje pobranie paszy przez krowy przez 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu, co pomaga również stale obserwować przebieg laktacji.
W ciągu 7 lat badacze zebrali dane od 12000 krów
W ciągu 7 lat badacze zebrali dane od 12000 krów. Docelowo, do 2025r. system zbierze dane od ponad 30000 krów mlecznych, co pomoże uzyskać większą wiarygodność badanego wskaźnika.
VikingGenetics wprowadził Indeks SFI (Indeks Zaoszczędzonej Paszy) dla bydła rasy Jersey i czerwonych ras skandynawskich.
Koszty żywienia stanowią największy koszt zmienny w każdym gospodarstwie specjalizującym się w hodowli bydła mlecznego. Jeśli krowa zje mniej paszy, ale dzięki lepszemu wykorzystaniu składników pokarmowych wyprodukuje tyle samo lub więcej mleka, koszty żywienia spadną, a zyski z hodowli mogą być wyższe.
Krowy Eco-Friendly
Według badań dr Jana Lassena z VikingGenetics i dr Coralia Manzanilla-Pech z Uniwersytetu w Aarhus w Danii, dzięki poprawie współczynników wykorzystania paszy w hodowli bydła mlecznego, do 2050 r. można ograniczyć szkodliwą emisję gazów aż o 20%.
dzięki poprawie współczynników wykorzystania paszy w hodowli bydła mlecznego, do 2050 r. można ograniczyć szkodliwą emisję gazów aż o 20%
Hodowcy powinni skupiać się głównie nie na tym, jaką rasę wybrać, ale na tym, jak zwiększyć wydajność tej, którą użytkują. Jeśli stosujesz efektywność wykorzystania paszy w celach hodowlanych, już teraz wybierasz krowy o niskiej emisji metanu. Krowy, które z mniejszej ilości paszy wyprodukują więcej mleka, są dużo bardziej przyjazne dla środowiska – wskazuje Manzanilla-Pech (Arhus).
Autor: Kinga Piotrowska