Kto nie kocha dobrego makaronu? Mamy dla was przepis na wyjątkowy makaron w sosie z czerwonego pesto! A kluczem do tego nieziemskiego smaku? Ser typu Grana Padano!
Dajcie się porwać smakom Włoch! Sprawdźcie nasz przepis i cieszcie się prawdziwym włoskim daniem prosto u was w kuchni!
MAKARON W SOSIE Z CZERWONEGO PESTO
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 5
SKŁADNIKI:
makaron: tagliatelle, opakowanie 250g
filet z kurczaka: 500g
czerwone pesto: mały słoiczek, 190g
mascarpone: opakowanie 250g
pomidorki koktajlowe: 200g
ser typu grana padano: 100g
czosnek: 2 ząbki
przyprawy: sól, pieprz oraz ulubione zioła do kurczaka
świeża bazylia: do dekoracji
WYKONANIE:
Filet z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w ulubionych ziołach, odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Usmaż kawałki kurczaka na złoty kolor, odłóż. Na patelnie wrzuć połówki pomidorków koktajlowych, posiekany czosnek i przyprawy – podsmaż, również odłóż.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź. Na patelnię wrzuć makaron, dodaj czerwone pesto, mascarpone oraz starty na tarce ser. Smaż do rozpuszczenia sera.
Makaron rozłóż na talerzach, połóż na nim kawałki kurczaka oraz podsmażone pomidorki. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Autor: Elżbieta Matuszewska