Badania pokazują, że polskie matki przywiązują dużą wagę do różnorodności i jakości posiłków swoich dzieci. Czy ich proekologiczne podejście do żywienia może przyczynić się do zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego w przyszłości?
Wyniki badania „Talerz Polaka – Nawyki żywieniowe polskiego społeczeństwa”, przeprowadzonego przez agencję badawczą Zymetria na zlecenie think tanku „Żywność dla Przyszłości”, inicjatywy grupy spółek DANONE, wskazują na ciekawe trendy w podejściu do żywienia w polskich domach. Aż 41% dorosłych Polaków i 55% matek deklaruje, że komponując posiłki, zwraca uwagę na ich różnorodność. Co więcej, 65% matek włącza do diety swoich dzieci lokalne i sezonowe owoce oraz warzywa, co jest zgodne z zasadami diety planetarnej – korzystnej dla zdrowia i środowiska.
Znaczenie różnorodności w diecie dzieci
Matki w Polsce szczególną uwagę przywiązują do jakości codziennej diety swoich dzieci. Ponad połowa z nich, bo aż 55%, deklaruje, że stara się, aby posiłki były różnorodne pod względem składu. Dla porównania, tę samą deklarację składa 41% dorosłych. Co ciekawe, matki rzadziej niż inni dorośli kierują się ceną produktów (7% matek vs. 16% dorosłych) oraz ich dostępnością (15% matek vs. 19% dorosłych). Natomiast, praktyczność jest ważna dla 20% matek (23% dorosłych), które wybierają produkty łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Proekologiczne postawy i dieta planetarna
W badaniu podkreślono również rosnące znaczenie proekologicznych postaw, szczególnie wśród matek. Są one bardziej skłonne niż ogół społeczeństwa do uwzględniania w swojej diecie produktów ekologicznych (22% matek vs. 14% dorosłych) oraz dbania o wpływ żywności na środowisko, zwracając uwagę na ślad węglowy (15% matek vs. 11% dorosłych). 24% matek bierze pod uwagę, czy opakowanie produktu nadaje się do recyklingu, co jest istotne dla 15% dorosłych.
Prof. Ewelina Hallmann, członek-założyciel think tanku „Żywność dla Przyszłości”, podkreśla, że dieta planetarna, przyjazna dla zdrowia i środowiska, zakłada wybór produktów lokalnych i sezonowych oraz unikanie marnowania żywności. Dr Katarzyna Wolnicka, konsultantka merytoryczna think tanku, wyjaśnia, że dieta fleksitariańska, będąca jednym z elementów diety planetarnej, powinna dominować nad białkiem pochodzenia zwierzęcego, przyczyniając się do zmniejszenia emisji CO2, zużycia wody i użytkowania gruntów.
Rola edukacji żywieniowej
Badania pokazują, że polskie matki odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu nawyków żywieniowych przyszłych pokoleń. Połowa z nich deklaruje, że owoce i warzywa stanowią około połowę codziennej diety ich dzieci, a 65% uwzględnia w diecie dzieci produkty lokalne i sezonowe przez cały rok.
Postawa polskich matek w zakresie żywienia daje nadzieję na wypracowanie wśród młodej generacji nawyków sprzyjających zrównoważonemu rozwojowi i bezpieczeństwu żywnościowemu. Jak podkreśla dr hab. inż. Zbigniew Karaczun, członek-założyciel platformy „Żywność dla Przyszłości”, bezpieczeństwo żywnościowe to nie tylko dostęp do jedzenia, ale także troska o środowisko i zdrowie społeczeństwa. Dzięki proekologicznym wyborom matek, przyszłe pokolenia mogą żyć w zgodzie z naturą, zapewniając sobie zdrową i zrównoważoną dietę.
Zobacz także: Produkty mleczne wyłączone z systemu kaucyjnego – deklaracja Ministerstwa Klimatu i Środowiska