Partnerzy portalu:

AktualnościMatki przykładają większą uwagę do diety swoich dzieci niż dorośli do własnej....

Matki przykładają większą uwagę do diety swoich dzieci niż dorośli do własnej. Są też wrażliwsze na kwestie ekologiczne

Opublikowane:

Badania pokazują, że polskie matki przywiązują dużą wagę do różnorodności i jakości posiłków swoich dzieci. Czy ich proekologiczne podejście do żywienia może przyczynić się do zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego w przyszłości?

Wyniki badania „Talerz Polaka – Nawyki żywieniowe polskiego społeczeństwa”, przeprowadzonego przez agencję badawczą Zymetria na zlecenie think tanku „Żywność dla Przyszłości”, inicjatywy grupy spółek DANONE, wskazują na ciekawe trendy w podejściu do żywienia w polskich domach. Aż 41% dorosłych Polaków i 55% matek deklaruje, że komponując posiłki, zwraca uwagę na ich różnorodność. Co więcej, 65% matek włącza do diety swoich dzieci lokalne i sezonowe owoce oraz warzywa, co jest zgodne z zasadami diety planetarnej – korzystnej dla zdrowia i środowiska.

Znaczenie różnorodności w diecie dzieci

Matki w Polsce szczególną uwagę przywiązują do jakości codziennej diety swoich dzieci. Ponad połowa z nich, bo aż 55%, deklaruje, że stara się, aby posiłki były różnorodne pod względem składu. Dla porównania, tę samą deklarację składa 41% dorosłych. Co ciekawe, matki rzadziej niż inni dorośli kierują się ceną produktów (7% matek vs. 16% dorosłych) oraz ich dostępnością (15% matek vs. 19% dorosłych). Natomiast, praktyczność jest ważna dla 20% matek (23% dorosłych), które wybierają produkty łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Proekologiczne postawy i dieta planetarna

W badaniu podkreślono również rosnące znaczenie proekologicznych postaw, szczególnie wśród matek. Są one bardziej skłonne niż ogół społeczeństwa do uwzględniania w swojej diecie produktów ekologicznych (22% matek vs. 14% dorosłych) oraz dbania o wpływ żywności na środowisko, zwracając uwagę na ślad węglowy (15% matek vs. 11% dorosłych). 24% matek bierze pod uwagę, czy opakowanie produktu nadaje się do recyklingu, co jest istotne dla 15% dorosłych.

Prof. Ewelina Hallmann, członek-założyciel think tanku „Żywność dla Przyszłości”, podkreśla, że dieta planetarna, przyjazna dla zdrowia i środowiska, zakłada wybór produktów lokalnych i sezonowych oraz unikanie marnowania żywności. Dr Katarzyna Wolnicka, konsultantka merytoryczna think tanku, wyjaśnia, że dieta fleksitariańska, będąca jednym z elementów diety planetarnej, powinna dominować nad białkiem pochodzenia zwierzęcego, przyczyniając się do zmniejszenia emisji CO2, zużycia wody i użytkowania gruntów.

Rola edukacji żywieniowej

Badania pokazują, że polskie matki odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu nawyków żywieniowych przyszłych pokoleń. Połowa z nich deklaruje, że owoce i warzywa stanowią około połowę codziennej diety ich dzieci, a 65% uwzględnia w diecie dzieci produkty lokalne i sezonowe przez cały rok.

Postawa polskich matek w zakresie żywienia daje nadzieję na wypracowanie wśród młodej generacji nawyków sprzyjających zrównoważonemu rozwojowi i bezpieczeństwu żywnościowemu. Jak podkreśla dr hab. inż. Zbigniew Karaczun, członek-założyciel platformy „Żywność dla Przyszłości”, bezpieczeństwo żywnościowe to nie tylko dostęp do jedzenia, ale także troska o środowisko i zdrowie społeczeństwa. Dzięki proekologicznym wyborom matek, przyszłe pokolenia mogą żyć w zgodzie z naturą, zapewniając sobie zdrową i zrównoważoną dietę.

Zobacz także: Produkty mleczne wyłączone z systemu kaucyjnego – deklaracja Ministerstwa Klimatu i Środowiska

ŹródłoDanone

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...