Partnerzy portalu:

Po pracyMiękkie masło, czyli jak przechowywać

Miękkie masło, czyli jak przechowywać

Opublikowane:

Aby nie czuć irytacji w sobie przy robieniu kanapek, masło najlepiej przechowywać poza lodówką. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych aspektach:

  • Przechowywać w ciemnym miejscu,
  • Nie dopuścić do jełczenia masła (można np.trzymać je w zimnej wodzie),
  • Zaopatrzyć się w maselniczkę,
  • Nie wyjmować za dużo naraz.
  • Struktura masła umożliwia zamrażanie.

Wyczerpanie tych zapasów nie powinno zająć więcej niż 6/8miesięcy od momentu umieszczenia w zamrażarce.

Masło można zamrozić w kawałkach lub w całości. Warto też wyjąć masło z oryginalnego opakowania i włożyć do specjalnych torebek do mrożonek . Owinięcie folią aluminiową również zda egzamin. Masło rozmraża się w lodówce.

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...