Produkcja mleka w Unii Europejskiej spada, a ceny rosną. Według cotygodniowego raportu Komisji Europejskiej z 17 marca 2024 r., ilość zebranego mleka krowiego w UE spadła o 1,3% w styczniu 2024 r. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. To kolejny miesiąc z rzędu, kiedy obserwuje się spadek produkcji.
Jednocześnie ceny mleka spot nieznacznie wzrosły do 45,0 c/kg. Ceny masła w UE również wzrosły o 0,4% w ciągu ostatnich 4 tygodni, osiągając poziom 562 €/100 kg. Ceny innych przetworów mlecznych, takich jak OMP (odtłuszczone mleko w proszku) i PMP (pełnotłuste mleko w proszku) spadły natomiast odpowiednio o 2,3% i 3,2%.
Spada też eksport z USA
Eksport masła z UE do Wielkiej Brytanii spadł w 2023 r. o 19%, ale wzrósł do innych kluczowych odbiorców, takich jak Arabia Saudyjska (wzrost o 80%) i USA (wzrost o 12%). Eksport serów z UE do Japonii i USA spadł odpowiednio o 7% i 2%, ale wzrósł do Wielkiej Brytanii o 1%.
Eksport OMP z UE wzrósł do Algierii (wzrost o 29%) i Egiptu (wzrost o 27%). Eksport unijnego PMP do Omanu spadł o 13%, ale wzrósł do Wielkiej Brytanii o 9%.
W 2023 r. wzrósł eksport Nowej Zelandii: masło (olej) o 4%, sery o 10%, OMP o 26% i PMP o 3%. W tym samym czasie zmniejszył się eksport przetworów mlecznych z USA: masło (olej) o 55%, sery o 3%, OMP o 3% i PMP o 33%.
Co to oznacza dla konsumentów?
Spadająca produkcja mleka i rosnące ceny mogą oznaczać, że w przyszłości konsumenci będą musieli zapłacić więcej za produkty mleczne.
Inne czynniki wpływające na rynek mleka
Na rynek mleka wpływają również inne czynniki, takie jak:
- Koszty paszy: Koszty paszy spadły o 4,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni.
- Koszty energii: Koszty energii spadły o 2,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni.
- Konkurencja: Stany Zjednoczone są bardziej konkurencyjne cenowo w przypadku OMP i sera cheddar, podczas gdy Oceania jest bardziej konkurencyjna cenowo w przypadku WMP i UE w przypadku masła.
- Ostatnia aukcja GDT: Ogólny wskaźnik cen na ostatniej aukcji GDT (Global Dairy Trade) spadł o 2,8%.
Zobacz także: Lely Exos: Rewolucja w żywieniu krów na bazie świeżej trawy