Partnerzy portalu:

AktualnościMlekovita: Zrównoważony rozwój kluczem do sukcesu

Mlekovita: Zrównoważony rozwój kluczem do sukcesu

Opublikowane:

Dziś gwarancja najwyższej jakości i wyjątkowego smaku produktów spożywczych już nie wystarcza. Konsumenci oczekują znacznie więcej. Potrzebują produktów, które mają korzystny wpływ na zdrowie, a ich produkcja nie szkodzi środowisku. Dlatego Grupa Mlekovita chce być liderem w zrównoważonym rozwoju.

Mlekovita dba o to, by jej produkty były najwyższej jakości i miały wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne.

– Od wielu lat troszczymy się o zdrowie i odpowiednią dietę naszych konsumentów – podkreśla Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu Grupy Mlekovita. I dodaje: – Posiadamy linie produktów: bio, vege, fitness&sport i bez laktozy.

Inwestycje prośrodowiskowe

Prezes największego koncernu spożywczego w Europie Środkowo-Wschodniej zapewnia, że poza wyjątkowym smakiem oraz jakością produktów, Mlekovita dba o to, żeby procesy produkcyjne wywierały jak najmniejszy wpływ na środowisko. – Od wielu lat inwestujemy w technologiczne rozwiązania prośrodowiskowe. Posiadamy najlepsze dostępne techniki i technologie – przyznaje prezes Sapiński.

Mlekovita zrealizowała już wiele inwestycji prośrodowiskowych. Są to m.in. rozbudowa kotłowni gazowej, uruchomienie farmy fotowoltaicznej, rozbudowa oczyszczalni ścieków, uruchomienie kogeneracji na oczyszczalni ścieków, budowa kotłowni gazowej i elektrociepłowni w zakładzie w Trzebownisku, budowa elektrociepłowni w zakładzie w Lubawie, budowa nowej kotłowni gazowej w zakładzie w Morągu, wdrożenie wysokosprawnej kogeneracji w zakładach w Lubawie oraz Baranowie.

Na przełomie roku 2023 i 2024 Mlekovita zmodernizowała kotłownię zakładu w Łaszczowie.

– Pomiary bilansowe wykazały, że kocioł uzyskał dla całego zakresu wydajności sprawność znacząco większą od gwarantowanej (od 83%) – cieszy się prezes Dariusz Sapiński.

Opakowania i recykling

Mlekovita sukcesywnie zmniejsza wagę opakowań produktów, a tym samym ogranicza ilość materiału użytego do ich produkcji. – Ponadto wprowadzamy do naszych produktów w kartonikach i butelkach przytwierdzone do opakowania nakrętki, w celu usprawnienia i ułatwienia recyklingu — dodaje prezes flagowej polskiej spółdzielni mleczarskiej.

Dbałość o środowisko

Produkcja w Mlekovicie odbywa się przyjaźnie dla środowiska. Gwarancją tego jest Certyfikat ISO 14001 (System Zarzadzania Środowiskowego), który spółdzielnia posiada od ponad 20 lat. Dodatkowo, kierownictwo zakładu w Wysokiem Mazowieckiem przeznacza każdą możliwą przestrzeń do tworzenia pasów zieleni i sadzenia drzew.

Ekologia u dostawców

Mlekovita dba także o to, aby gospodarstwa producentów mleka były proekologiczne. – W tym zakresie współpracujemy z naszymi partnerami biznesowymi. Nasi dostawcy mleka używają dodatków paszowych, które redukują emisję metanu, który powstaje podczas fermentacji jelitowej bydła mlecznego – tłumaczy Dariusz Sapiński.

Zapewnia, że producenci mleka dbają o kondycję gleby i w tym celu stosują nowoczesne techniki uprawy m.in. uprawę bezorkową. Dzięki tej technice możliwe jest spulchnienie i mieszanie się gleby, co eliminuje konieczność jej odwracania. Ponadto poprawia się struktura gleby, zwiększa się jej bioróżnorodność oraz zdolność do retencji wody.

Dzięki inwestycjom w najnowsze technologie oraz poszerzaniu wiedzy dotyczącej uprawy roślin, żywienia oraz dobrostanu zwierząt, nasi dostawcy mleka posiadają bardzo wysoką wydajność produkcji mleka. Ponadto praktyki te ograniczają emisję CO2 do atmosfery – nie kryje satysfakcji prezes Mlekovity.

Akcje proekologiczne

Mlekovita wspiera swoich dostawców, organizując z ich udziałem kongresy oraz spotkania, na których eksperci prezentują najnowsze techniki oraz metody odpowiedzialnego i proekologicznego prowadzenia gospodarstw rolnych. Mlekovita stawia też na edukację młodych. W tym roku wspólnie z Zespołem Szkół im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem zorganizowała kolejną edycję Akcji Ekologicznej pod hasłem “Naturalnie, że Staszic!”. Podczas wydarzenia uczniowie zapoznal się z pojazdami zasilanymi elektrycznie oraz mieli okazję je przetestować. Przygotowali również poczęstunek w ekologicznej aranżacji. Można było go zjeść przy użyciu naczyń i sztućców z biosurowców. – Wierzymy, że dzięki czynionym inwestycjom działaniom jesteśmy w stanie skutecznie zapobiegać niekorzystnemu wpływowi przemysłu na naszą planetę – podsumowuje prezes Dariusz Sapiński.

Zobacz także: Mlekovita jako pierwsza w branży testuje butelkomat

ŹródłoMlekovita

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Rynek mleka w UE: ceny serów lekko w dół, mleko nadal drożeje

W lutym 2025 roku średnia cena mleka w Unii...

Pryszczyca: Polska gotowa na każdy scenariusz – najnowsze informacje z MRiRW

Mimo że w Polsce nie odnotowano przypadków pryszczycy, Ministerstwo...

​Zalecenia PIM w związku z zagrożeniem pryszczycą: Jak chronić gospodarstwa mleczne?

W obliczu realnego zagrożenia pryszczycą, Polska Izba Mleka (PIM)...

Pryszczyca 2025 – Co musisz wiedzieć? Aktualizacja działań prewencyjnych na Podkarpaciu

Zagrożenie pryszczycą nie słabnie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...