Partnerzy portalu:

Głosem hodowcówNiezbędna jest tutaj rzetelna kalkulacja

Niezbędna jest tutaj rzetelna kalkulacja

Opublikowane:

Gdy czytamy o rekordowo niskim stanie bydła mięsnego w USA, zastanawiam się, czy taki los może spotkać również polskich hodowców. W kraju, gdzie hodowla bydła stanowi nieodłączny element tradycji i gospodarki, globalne zmiany rynkowe i klimatyczne mają bezpośrednie przełożenie na naszą codzienną pracę na farmie. Chociaż odległość dzieli nas od Ameryki, wiele z tych wyzwań jest wspólnych. Dlatego poprosiliśmy o komentarz Marię Putz współwłaścicielkę fermy bydła mięsnego.  


Okiem eksperta

Maria Putz

Polska nie zalicza się do czołowych producentów bydła mięsnego i nie może porównywać ze skalą produkcji chociażby w Europie Zachodniej.

Czynniki jakie składają się na opłacalność chowu bydła mięsnego w naszym kraju to ciągle spory wątek do dyskusji i niezbędna jest tutaj rzetelna kalkulacja, ażeby wykazać jego efektywność.

Z jednej strony każde przedsiębiorstwo potrzebuje nakładu, a w przypadku produkcji żywca wołowego zwrot inwestycji jest odłożony w czasie, co składa się na niską rentowność tego przedsięwzięcia, jakkolwiek bądź wielu producentów chów i hodowlę bydła mięsnego traktuje jako dopełniające źródło zysku w prowadzonym przez siebie gospodarstwie. Ponadto bydło ras mięsnych bardzo dobrze sprawdza się w chowie ekstensywnym, mowa więc tutaj o produktywnym wykorzystywaniu użytków zielonych i właśnie w tym systemie chowu w Polsce jest najwięcej stad.

Niewątpliwie i niezależnie od kraju czy strony świata każdego producenta łączy jeden bardzo ważny aspekt, o którym nie można zapominać mówiąc o bydle mięsnym. W celu uzyskania wysokiej efektywności chowu hodowcy i producenci muszą brać pod uwagę wiele różnych czynników związanych z przebiegiem produkcji zarówno na etapie gospodarstwa, jak i w koniunkturze rynkowej.

  • Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, kierunku zootechnika na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach. Studia ukończyła w 2017 roku, obroniła pracę magisterską nt. „Efektywność chowu bydła rasy Limousine w wybranym wielkotowarowym gospodarstwie na terenie Wielkopolski” napisaną na podstawie działalności współprowadzonej fermy bydła mięsnego, w Gorzycach (pow. wrzesiński). Od najwcześniejszych lat zdradzała zamiłowanie do zwierząt, w tym szczególnie hodowlanych, co przełożyło się na zdobywanie doświadczenia w tym obszarze. Pasja i zaangażowanie w tematykę bydła mięsnego motywowały ją do nawiązywania kontaktów z europejskimi pionierami w chowie i hodowli. Stara się nieustannie uzupełniać i pogłębiać swoją wiedzę i praktykę zawodową, między innymi przez udział w konferencjach i webinarach. Szczególnie bliską jest jej tematyka ekonomii chowu bydła mięsnego.

Udostępnij ten artykuł

spot_imgspot_img

Najczęściej czytane

Więcej podobnych

Szwajcaria wprowadza kontrowersyjne etykiety dobrostanu zwierząt – nowe wyzwanie dla eksporterów żywności

Od 2026 roku w Szwajcarii obowiązywać będą nowe przepisy,...

Mlekovita z prestiżowym Złotym Laurem ReThink Packaging 2025

Grupa Mlekovita została uhonorowana Złotym Laurem w Konkursie ReThink...

Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie – najnowsze dane z czerwca 2025

Świeże dane z europejskiego i światowego rynku mleczarskiego pokazują...

Węgry zakazują importu mięsa z Polski

Od piątku na Węgrzech obowiązuje zakaz importu bydła, trzody...