Ostatnia sesja na nowozelandzkiej giełdzie mleczarskiej przyniosła wyraźne spadki w notowaniach produktów, zaznaczając drugi z rzędu miesiącowy spadek na rynku. Obniżki cen objęły większość kategorii produktów mleczarskich, co stanowi istotne zjawisko w kontekście ostatnich wzrostów.
Na nowozelandzkiej giełdzie mleczarskiej Global Dairy Trade ponownie odnotowano spadki w notowaniach produktów, co stanowi zauważalne zjawisko na tle ostatnich miesięcy, które charakteryzowały się stabilnością lub wzrostami cen. Ostatnia sesja, która miała miejsce 19 marca br., przyniosła spadek ogólnego indeksu cenowego o 2,8 proc., co sygnalizuje trudności na rynku mleczarskim.
Spadek ogólnego indeksu cenowego przekłada się na obniżkę notowań większości kategorii produktów mleczarskich, z wyjątkiem bezwodnego tłuszczu mlecznego, który odnotował niewielki wzrost o 2,5 proc. Największy spadek odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, gdzie cena spadła o 4,8 proc. Masło zanotowało spadek o 1,4 proc., laktoza o 4,4 proc., ser Cheddar spadek o 1,9 proc., mozzarella o 1,0 proc., a pełne mleko w proszku spadek o 4,2 proc.
Ponadto, wolumen sprzedaży produktów mleczarskich na ostatniej sesji GDT był niższy niż w poprzednich aukcjach, osiągając 19 655 ton, co oznacza spadek o ponad 1,5 tys. ton.
Analizując wyniki sesji GDT, widoczny jest trend spadkowy w większości kategorii produktów mleczarskich, co może mieć istotne konsekwencje dla producentów oraz branży jako całości.
Zobacz także: Hochland Polska: Partnerstwo z dostawcami mleka dla zrównoważonej produkcji